22.9 C
Malta
Cuma, Ekim 18, 2024
spot_img
spot_img

Malta, Avrupa Adalet Divanı’ndan Atıksu Arıtma Direktifi İhlali Cezası Aldı

Avrupa Birliği Adalet Divanı, Malta’nın Kentsel Atıksu Arıtma Direktifi kapsamındaki yükümlülüklerini yerine getirmediğine hükmetti.

Mahkeme, Malta’nın, Avrupa Birliği’nin Kentsel Atıksu Arıtma Direktifi kapsamındaki yükümlülüklerini “tekrar tekrar yerine getirmediğini” söyledi.

Bunun nedeni, ülkenin kuzeyindeki ve güneyindeki Iċ-Ċumnija ve Ta’ Barkat arıtma tesislerinin, tüm atıksuların AB standartlarına uygun olarak arıtıldığından emin olmak için yeterli kapasiteye sahip olmamasıydı.

Mahkeme kararında, Malta’nın, bu iki tesis tarafından işlenen atıksuların “deşarj öncesi ikincil arıtma veya eşdeğer arıtmaya tabi tutulmasını” sağlamak için önlemler almadığını söyledi.

Malta’nın ayrıca bu suyun hassas alanlara deşarj edildiğinden dolayı daha sıkı önlemler alması gerektiğini söyleyen mahkeme, Malta’nın atıksu deşarjını yeterince izlemediğini de ekledi.

Hükümet kararı “değerlendiriyor”

Karardan kısa bir süre sonra yayınlanan bir açıklamada, çevre bakanlığı kararın “bilgisini aldığını” ve bir sonraki adımlarını belirlemek için “kapsamlı bir analiz” yapacağını söyledi.

Bakanlık, mahkemenin kararının “Malta’nın 2017 yılı itibariyle durumunu değerlendirdiğini”, o zamandan beri Malta’nın atıksu arıtma sistemlerinde yapılan birkaç iyileştirmeyi vurguladı.

Bunlar arasında 2023 yılında Iċ-Ċumnija tesisindeki yükseltmeler ve bu yıl için “önemli yükseltmeler” planlanırken, tarım atıklarını kentsel atıksulardan ayırma çabaları yer alıyor.

Yerel yetkililer, tarım atıklarının belediye atıksu sistemine dökülmesinin, Malta’nın atıksu arıtma sorunlarının başlıca nedeni olduğunu sık sık vurgulayarak, bu atıkların arıtma tesislerini tıkadığını söylüyor.

2021 yılında, Sant’ Antnin tesisinin, atıksu arıtma tesislerindeki yükü sorunu ve sorunu bir kez ve herkes için çözmek için tesislerine 9 milyon Euro’luk bir yükseltmeden sonra tarım atıklarını işlemeye başlayacağı açıklandı.

On yıllık bir anlaşmazlık

AB Adalet Divanı’nın kararı, neredeyse on yıllık anlaşmazlığa son veriyor.

Avrupa Komisyonu, sorunu ilk olarak Eylül 2015’te gündeme getirmiş, ardından yıl içinde resmi bir bildirim göndermiş ve 2017’de gerekçeli bir görüş yayınlamıştı.

Komisyon sonunda 2022 yılında Malta’yı mahkemeye götürerek, Malta’dan çıkan atıksu arıtma tesislerinin kalitesinin hala yetersiz olduğunu söyledi.

Malta’nın atıksu arıtması konusu, geçen Ekim ayında Ulusal Denetim Ofisi’nin kapısına kadar geldi, o zamanlar (şimdi) MEP Peter Agius, genel denetçiden ülkenin atıksusunu arıtmak için AB fonlarını kullanmasını soruşturmasını istedi.

Kaynak: Times of Malta

Son Haberler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz