Site icon Malta Haber

Malta Çalışma Rehberi – 7: Malta’ya çalışmak üzere gönderilmiş işçiler

25 Aralık 2020 / Malta

Elif Ören

Sahip olduğu ekonomik potansiyel ile yabancı yatırımcıların ilgisinde olan Malta, son yıllarda Türk firmalarının da dikkatini çekiyor. Türk yatırımcıların proje/projeler üstlenmesiyle, Türkiye’den Malta’ya kısa veya uzun vadede, çeşitli departman ve görevlerde çalışmak üzere işçiler gelmiştir.

Bu yazıda, Malta’ya gönderilmiş işçilerin yasal haklarının neler olduğu ile ilgili kanun maddeleri ve mevzuat hükümlerini inceleyerek değerli okurlarımız için derledik.

Malta’da kimler tayin edilmiş işçi olarak kabul edilir?

Malta’da görevlendirilmiş bir işçi, normalde Malta’da çalışmayan ancak sınırlı bir süre için yabancı girişim tarafından Malta’da çalışmak üzere gönderilen bir yabancının çalışanıdır.

Malta’da İşçilerin Görevlendirilmesi, 2016 Malta Yönetmeliğinde İşçilerin Görevlendirilmesi (S.L. 452.82) tarafından düzenlenir. Bu düzenlemeler, aşağıdaki özelliklere sahip yabancı teşebbüsler için geçerlidir:

· Malta’da görevlendirilen çalışanları, görevlendirmeyi yapan teşebbüs ile işçi arasında görevlendirme süresi boyunca bir istihdam ilişkisi olması şartıyla, göndermeyi yapan teşebbüs ile hizmetlerin amaçlandığı taraf arasında akdedilen bir sözleşme kapsamında (işverenin) kendi hesaplarına ve talimatlarına göre göndermek,

· Görevlendirmeyi yapan teşebbüs ile işçi arasında görev süresi boyunca bir istihdam ilişkisi olması koşuluyla, görevlendirilen çalışanları Malta’da yabancı teşebbüsün sahip olduğu bir kuruluşa veya teşebbüse göndermek,

· Geçici istihdam girişimi veya yerleştirme kurumu ile işçi arasında görevlendirme süresi boyunca bir istihdam ilişkisi olması koşuluyla, Malta’da kurulmuş veya faaliyet gösteren bir kullanıcı teşebbüsüne bir işçi işe almak.

Eşit Muamele

Tüm görevlendirilmiş çalışanlar, karşılaştırılabilir çalışanlarla eşit muamele görme hakkına ve Malta yasalarına göre istihdam hakları ile sağlık ve güvenlik haklarına eşit erişime sahiptir.

Malta’da görevlendirilen çalışanlara verilen çalışma koşulları, aynı iş yerinde istihdam edilen benzer bir çalışana kanun gereği uygulanan asgari çalışma koşullarından daha az olmayacaktır.

Bu tür asgari koşullar şunları içerir:

· Çeşitli çalışan sınıflarına uygulanan maksimum çalışma süreleri ve minimum dinlenme süreleri;

· Çeşitli çalışan sınıflarına uygulanan asgari ücretli yıllık tatiller;

· Çeşitli çalışan sınıflarına uygulanan fazla mesai ücretleri dahil ücret;

· Malta yasalarına göre kadın ve erkek arasında eşit muamele ve diğer ayrımcılık yapmama hükümleri;

· Hamile kadınları veya kısa süre önce doğum yapmış kadınları koruyan istihdam hüküm ve koşullarına ilişkin koruyucu önlemler;

· Malta yasalarına uygun olarak çocukları ve gençleri koruyan istihdam hüküm ve koşullarına ilişkin koruyucu önlemler;

· İşyerinde sağlık, güvenlik ve hijyenle ilgili Malta yasalarına uygun önlemler;

· İşçileri işe alma koşulları, özellikle de geçici istihdam teşebbüsleri tarafından işçi arzı;

· İşveren tarafından işçilere normal çalışma yerlerinden uzakta sağlanan işçilerin barınma koşulları;

· Görevlendirme ataması sırasında mesleki nedenlerle evden uzakta çalışan işçilerin seyahat, yemek ve konaklama masraflarını karşılamaya yönelik harcama ödenekleri veya geri ödemeleri.

Yeni Hükümler

Temmuz 2020’de işçinin Malta’da görevlendirilmesine ilişkin Malta İç Yönergesi’nde değişiklikler yapılmıştır. (İlgili kurallar bknz: Posting of Worker in Malta Regulations (SL452.82))

Eşit muamele kavramını ücret yerine ücretlendirmeyi içerecek şekilde genişletmenin yanı sıra, belirtilen işçilerin uygun olduğu yerlerde konaklama hakkı ve işçilerin seyahatleri karşılamak için harçlık veya masraf iadesi hakkı, yemek ve konaklama giderleri ile ilgili yeni hükümleri, aynı zamanda geçici taşeron işçisi olan uzun vadeli görevlendirmeler ve görevlendirilen işçilerle ilgili kuralları belirlemektedir.

Uzun Dönem İlanlar

30 Temmuz 2020’den itibaren, etkili gönderme süresinin 12 ayı veya motive edici bir bildirimin sunulması durumunda 18 ayı aştığı durumlarda, Malta’nın tüm geçerli istihdam hüküm ve koşulları geçerli olmalıdır. Bu hüküm ve koşullarda sadece iki istisna olup, bunlar işten çıkarılma ve tamamlayıcı mesleki emeklilik planlarıdır.

Aynı zamanda geçici taşeron işçisi olan tayin edilen işçilerle ilgili olarak,

· Geçici Ajans İşçileri Yönetmeliği tarafından uygulanan geçici taşeron işlerine ilişkin mevzuat uyarınca işin yürütüldüğü Üye Devlette, yerleşik geçici çalışma ajansları tarafından işe alınan işçilerle aynı şekilde muamele göreceklerdir.

· Ayrıca, zincirleme bir görevlendirme durumunda, geçici acente, tayin edilen işçinin işvereni olduğu için ilanı vermiş sayılır.

· Aynı zamanda geçici taşeron işçisi olan tayin edilmiş işçilerle ilgili yeni kural, etkin bir şekilde ilk kez, bu tür görevlendirilmiş işçiler (aynı zamanda geçici taşeron işçileri de vardır) artık hukuk açısından işletme düzeyinde ulaşılan toplu sözleşmelerde belirlenen istihdam koşullarından yararlanmaktadır.

Bildirimler

Malta’da iş yaparken, bir AB / AEA (Avrupa Ekonomik Alanı) ülkesinden atanan bir çalışanın Malta’da çalışma ruhsatı için başvurması gerekmez. Bir AB / AEA ülkesinde yerleşik bir görevlendirme kuruluşu tarafından istihdam edilen bir üçüncü ülke vatandaşı (TCN) çalışanı olması durumunda, bu tür tayin edilmiş işçi, gönderme taahhüdünün kurulu olduğu ülkede verilmiş bir çalışma ruhsatına zaten sahipse, Malta’da bir çalışma ruhsatı prosedüründen geçmesine gerek yoktur.

Bir AB / AEA ülkesi dışında yerleşik bir teşebbüs tarafından Malta’da görevlendirilen herhangi bir yabancı uyruklu için Jobsplus (jobsplus.gov.mt) tarafından bir çalışma ruhsatının verilmesi gerekmektedir.

Malta’da herhangi bir görevlendirme durumunda, işçiyi Malta’ya gönderen teşebbüs, Malta’ya işçi gönderme niyetini Endüstriyel ve İstihdam İlişkileri Müdürüne (DIER) bildirmekle yükümlüdür.

Bu amaçla ‘Malta’ya Gönderilmiş Bir İşçinin Bildirimi’ formu hazırlanır. Bildirilen işçinin, bir AB / AEA ülkesinden TCN (üçüncü ülke vatandaşı) tayin edilmiş bir çalışan olması durumunda, iş sözleşmesinin bir kopyasıyla birlikte Bildirim Formu (görevlendirme taahhüdü ile birlikte) ve mevcut çalışma ruhsatının bir kopyası, görevlendirmenin başlamasından önce Sanayi ve İstihdam İlişkileri Departmanına ulaşmalıdır.

Gönderilen Çalışanın Haklarının İhlali

Görevlendirilen bir çalışan, Malta Yönetmeliklerinde İşçi İlanı tarafından kendisine verilen herhangi bir hakkı ihlal edecek şekilde muamele gördüğünü iddia ederse, bu tür bir çalışan, işverene nedenlerinin listelendiği yazılı bir beyanname sunması için yazılı bir talepte bulunabilir. Eğer varsa, bu beyan işveren tarafından talep tarihinden itibaren on gün içinde sağlanacaktır.

Yargılama Merci

Başka bir devlette dava açılması ile ilgili diğer haklara halel getirmeksizin, tayin edilen bir işçi, Malta Yönetmeliklerinde İşçilerin Görevlendirilmesi yoluyla kendisine tanınan herhangi bir hakkı korumak için Malta mahkemelerinde dava açma hakkına sahiptir.

Taşeronluk zincirinin olduğu durumlarda, görevlendirilen işçi, işvereninin doğrudan taşeron olduğu yükleniciyi, işverene ek olarak veya işverenin yerine sivil olarak sorumlu tutabilir.

Bu yazı dizisi; istihdam feshi ve işe son verilmesi, yasal izin hakları ve resmî tatiller, sektörel asgari istihdam koşulları, genç, öğrenci ve küçüklerin istihdamı, güvencesiz çalışmaya karşı önlemler yazıları şeklinde devam edecektir.

Exit mobile version