31.9 C
Malta
Pazar, Ağustos 4, 2024
spot_img
spot_img

Malta Çok Kültürlülüğe Tepkili! Her Dört Kişiden Biri Rahatsız!

Malta’da kamuoyunun gündeminde önemli yer tutan çok kültürlülük tartışmaları, Devlet Başkanı tarafından yaptırılan son “Ulusun Durumu” anketinin sonuçlarıyla masaya yatırıldı.

Ankete katılanların dörtte birinden fazlası (%26,4), Malta’daki çok kültürlülükten “kendilerini çok rahatsız hissettiklerini” ifade etti. Bu rahatsızlığı belirtenlerin oranı %10’u bulurken, ankete katılanların yaklaşık üçte biri (%33,8) ise henüz net bir görüşe sahip olmadığını söyledi.

Verdala Sarayı’nda düzenlenen konferansta sunulan anketin dördüncü yılında, Maltalıların çok kültürlülüğe karşı önceki yıllara göre daha az hoşgörülü oldukları ortaya çıktı. Ankete katılanların en az konforlu hissettiği dönem, ilk olarak yapıldığı 2021 yılından sonra bu yıl olarak kaydedildi.

Ankette yaş gruplarına bakıldığında ise her yaş grubunun konuya benzer yaklaşımda bulunduğu gözlemlendi. Ancak 26-35 yaş arası gençler çok kültürlülüğe biraz daha olumlu bakış açısına sahip oldukları görüldü.

Malta’nın Ekonomi Modeli: Yabancı İşçiye İhtiyaç mı?

Anket, Malta’nın ekonomik modeliyle ilgili olarak da çelişkili görüşlerin ortaya çıktığını gösterdi. Katılımcılar, Malta ekonomisinin büyümesi ve temel hizmetlerin sağlanması için yabancı işçiye ihtiyaç olup olmadığı konusunda ikiye bölündü. Diğer bir yandan, ankete katılanların çoğu (%55), Maltalıların yapmak istemediği işleri üstlenmesi için yabancı işçi getirilmesinin iyi bir çözüm olduğunu belirtti. Bu görüşe özellikle yüksek gelirli bireyler daha fazla katılım gösterdi.

Genel olarak yüksek gelire ve eğitime sahip katılımcılar, yabancı işçilerin Malta ekonomisi için önemli olduğuna daha fazla eğilimliydi.

2021 nüfus sayımında Malta’da yaşayan her beş kişiden birinin Maltalı olmadığının tespit edilmesiyle birlikte, anket sonuçları ülkenin değişen demografik yapısına verilen tepkilerin de karmaşık bir tablo oluşturduğunu ortaya koyuyor.

Anketin yazarı Vince Marmará, sonuçların insanların endişeli ve karışık olduğuna işaret ettiğini belirterek, “İnsanlar istedikleri ile ülkenin ekonomisinin ihtiyacı duydukları arasında sıkışmış durumda.” ifadelerini kullandı.

Kaynak: Times of Malta

Son Haberler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz