25.9 C
Malta
Perşembe, Eylül 19, 2024
spot_img
spot_img

Malta Haber’e İlham Veren İstanbul’daki Rum Gazetesi Apoyevmatini 100’üncü Yaşını Kutluyor

1925 yılında İstanbul’da kurulan Apoyevmatini, bu yıl 100’üncü yaşını kutluyor. İstanbul’un demografisinde yaşanan değişimler nedeniyle tirajı bir dönem günlük 80’lere kadar düşen gazete, Mihail Vasiliadis’in azimli çalışmaları sayesinde 2020’de 600’e ulaştı.

Bugün, Türkiye ve Yunanistan’daki İstanbullu Rumların sesi olmaya devam eden Apoyevmatini, hem dijital hem de basılı olarak yayın yapıyor.

Apoyevmatini’nin hikayesi, Malta Haber’in çıkış noktası için de ilham kaynağı oldu. İstanbul’da 100 yıl önce yayın hayatına başlayan bir gazete, 2020 yılında genç bir gazeteciye neden ilham olmasın? Bu sorunun cevabını Malta’daki Türk toplumuna hitap eden gazetemizle 2020 yılında vermeye başladık, bugün de hâlâ devam ediyoruz.

Malta’da yaşayan Türkler görece küçük bir topluluk olsa da, bu bir nicelik değil, nitelik meselesi. Apoyevmatini’nin dayanıklılığı, her dilde, her toplulukta haberin, anadil ile hayata bakışın önemine duyulan inancın yansıması.

Apoyevmatini, Mihail Bey’in liderliğinde bir rönesans yaşamış ve bugün hâlâ İstanbul’da Rumca olarak yayımlanan tek gazete olma özelliğini taşıyor. Gazetenin sembolü olan “İstanbul için, İstanbullu için, İstanbul kültürü için” ifadesi, İstanbul’un kültürel çeşitliliğine duyulan bağlılığı simgeliyor. Bu ilhamla, Malta’daki küçük Türk topluluğuna haber ulaştırma gayretimiz aynı ruhu yansıtıyor.

Apoyevmatini’nin 100’üncü yıl dönümü, sadece bir gazetenin değil, kültürel bir mirasın kutlamasıdır. Nice senelere!

Son Haberler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz