Eski başkan Marie-Louise Coleiro Preca ve 10 sivil toplum kuruluşu dahil olmak üzere çok sayıda etkili isim, Malta hükümetine, özellikle İsrail-Hamas çatışmasının gölgesinde, ülkenin hava ve deniz sahasını yabancı askeri güçlerin kullanımına kapatma çağrısında bulundu.
Açık bir mektupla yapılan bu çağrıda, imzacılar Malta’nın Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin daimi olmayan bir üyesi olarak, tarafsız bir devlet olarak barışı ve kalıcı ateşkesi teşvik etme rolünü hatırlattı. Mektupta, ülkenin bu anayasal konumunun, yabancı askeri güçlerin Malta askeri tesislerini kullanmasının yanı sıra, hava ve deniz sahasından geçişlerini de engellemeyi gerektirdiği vurgulandı.
Gazze’deki insan kayıpları ve yaralanmalarının artması karşısında BM şefi António Guterres’in İsrail’i kınadığı bir dönemde, imzacılar Malta’ya barışı destekleyici somut adımlar atma çağrısında bulundular. Bu kapsamda, Malta’nın hava ve deniz sahasının artık hiçbir savaş silahı taşıyıcısına açılmaması gerektiği belirtildi.
Bu çağrı, Malta’nın uluslararası alanda barış ve insanlık için önemli bir adım atması ve aynı zamanda diğer ülkeleri de insanlığı, etkili insani yasaları ve askersizleştirmeyi savunmaya çağırması anlamına geliyor.
Açık mektubu imzalayan STK’lar arasında Moviment Graffitti, Laboratorju tal-Paċi ve YMCA gibi önde gelen kuruluşlar yer alıyor. İmzacıların arasında ayrıca eski başbakan Dom Mintoff’un aile üyeleri ve önde gelen akademisyenler de bulunuyor.
Bu çağrı, Malta’nın uluslararası ilişkiler ve barış politikaları konusunda önemli bir dönemeç oluşturuyor ve ülkenin gelecekteki dış politika yönünü etkileyebilir. Bu hamle, Malta’nın barışçıl ve tarafsız bir devlet olarak uluslararası arenadaki konumunu pekiştirebilir.
Kaynak: Newsbook.com.mt