Site icon Malta Haber

Malta Sandığa Gidiyor: Avrupa Parlamentosu ve Yerel Meclis Seçimleri Başladı

Malta bugün sandığa gidiyor. Seçmenler, Avrupa Parlamentosu’nda ülkeyi temsil edecek altı politikacıyı seçmek için oy kullanıyor. Cumartesi günü ise yerel meclis üyelerini belirlemek için sandık başına gidilecek.

Bilgi Dairesi, oy verme işlemi başlamadan önce sandıkların mühürlenme anını gösteren ilk fotoğraflarını yayınladı.

İşçi Partisi lideri Robert Abela ve eşi Lydia, saat 10.00’da Żejtun’da oy kullanacak. Muhafazakar Parti lideri Bernard Grech ve eşi Anne Marie ise saat 11.00’de Mosta’da oy verecek.

ADPD Başkanı Sandra Gauci saat 10.30’da Qawra’da, bağımsız aday Arnold Cassola ise saat 12.30’da Pembroke’da oy kullanacak.

Cumhurbaşkanı Myriam Spiteri Debono ve eşi Anthony, saat 11.30’da Birkirkara’da oy verecek.

Başpiskopos Charles Scicluna saat 09.15’te Mdina’da, Avrupa Parlamentosu Başkanı Roberta Metsola ise saat 10.15’te Sliema’da oy kullanacak.

Toplamda 332,967 Maltalı ve Malta’da ikamet eden AB vatandaşı, 705 üyeli Avrupa Parlamentosu’nda Malta’ya ayrılan 6 koltuk için oy kullanma hakkına sahip. Seçmenlerin yaklaşık %10’u oy belgelerini teslim almadı. Bu oran, 2019 Avrupa seçimlerindeki %10,4 ile neredeyse aynı ve anketlerde öngörülen daha yüksek çekimserlik oranının gerçekleşmediğini gösteriyor.

Bu veriler, yarın akşam saat 22.00’de sandıklar kapandığında beklenenden daha yüksek bir katılım oranı olabileceğini işaret ediyor.

Yerel meclis seçimleri için ise daha yüksek bir çekimserlik oranı kaydedildi. Seçmenlerin yaklaşık %24’ü, yani 110,651 kişi, oy kullanmak için gerekli belgeleri teslim almadı. Bu nedenle, yerel seçimler için oy kullanma hakkına sahip seçmen sayısı 346,692’ye düştü. Bu rakam, İngiliz vatandaşları ve Malta’da ikamet eden üçüncü ülke vatandaşlarını da kapsıyor.

Kaynak: Newsbook.com.mt

Exit mobile version