21.9 C
Malta
Pazartesi, Temmuz 8, 2024
spot_img
spot_img

Malta Schengen’den Men mi Edilecek? Uyumsuzluk Ciddi Sorunlara Yol Açabilir!

Malta’nın Schengen Bölgesi üyeliği tehlikede! Milletvekili Peter Agius, Avrupa Birliği’nin yeni pasaport kontrol sistemi “Giriş/Çıkış Sistemi (EES)”ni uygulamaması nedeniyle Malta’nın Schengen üyeliğinin askıya alınma riskiyle karşı karşıya olduğunu belirtti.

Avrupa Komisyonu Uyardı

Milliyetçi Milletvekili Agius, Avrupa Komisyonu ile yaptığı gayri resmi görüşmede, komisyonun Malta’nın gerekli elektronik parmak izi ve pasaport doğrulama sistemini henüz kurmadığı için “Schengen Bölgesi’nden askıya alınma riski” olduğuna dair uyarıda bulunduğunu açıkladı.

Gecikmeli Uygulama Endişesi

Agius, “Avrupa Birliği yasasının uygulanması konusunda altı yıl önce anlaşmamıza rağmen, son ana kadar beklenmiş gibi görünüyor. Havaalanlarında gerekli ekipmanın temini konusunda henüz birkaç gün öncesine kadar hiçbir temas sağlanmadı” diyerek endişelerini dile getirdi.

Geçici Çözüm Bürokrasiye Neden Olabilir

Agius, komisyonun hükümetin geçici bir manuel pasaport kontrol sistemi oluşturduğunu ve bununla birlikte Malta’nın bu Ekim ayında Schengen Bölgesi’nden askıya alınmaktan kurtulabileceğini ancak bu sistemin bürokratik ve zaman alıcı olabileceğini ifade etti.

Milletvekili Uyardı: Ciddiyetsizlik Göstergesi

Agius, “Tüm bunlar ciddiyet eksikliğine işaret ediyor. Avrupa Birliği üyeliğimizle elde ettiğimiz özgürlükler ve haklar,Malta Hükümeti’nin üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmesini gerektiriyor” diyerek hükümeti göreve çağırdı.

Vatandaşların Bilgilendirilmesi Gerekiyor

Agius, “Hükümet birimlerinin zamanında tamamlamadığı çalışmalar nedeniyle Schengen Bölgesi’ndeki hareket özgürlüğümüzün tehlikede olduğu bir durumla daha önce hiç karşılaşmadık. Bu ulusal bir meseledir ve hükümet,vatandaşları haklarını etkileyen gelişmeler konusunda bilgilendirme yükümlülüğüne sahiptir” diyerek sözlerini noktaladı.

EES (Giriş/Çıkış Sistemi) Nedir?

EES, pasaport kontrolünde pasaportların fiziksel olarak damgalanmasının yerini alacak yeni bir elektronik sistemdir.Pasaportların hala manuel olarak damgalanacağı Kıbrıs ve İrlanda hariç tüm AB üye devletleri ile İzlanda, Lihtenştayn,Norveç ve İsviçre gibi Schengen üyesi olmayan dört ülke de EES’ye katılım sağlayacaktır.

EES Sistemi Nasıl Çalışacak?

Sistem faaliyete geçtiğinde, yeni bir ülkeye vardığınızda her zamanki gibi pasaportunuzu göstermeniz gerekecek. Buna ek olarak, yüzünüzden bir fotoğraf çekilecek ve parmak izleriniz elektronik olarak taranacaktır.

EES’nin Faydaları Nelerdir?

EES, Avrupa Komisyonu’nun zaman alıcı, hataya açık ve aşırı kalanları sistematik olarak tespit edemeyen veya terör ve ciddi suçlar gibi güvenlik tehditlerini ele alamayan mevcut manuel pasaport damgalama işleminin yerini alacaktır.

Kaynak: Newsbook Malta

Son Haberler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz