32.9 C
Malta
Pazar, Ağustos 4, 2024
spot_img
spot_img

Malta Yine Kavruluyor! Yetkililerden Vatandaşlara Dikkatli Olun Çağrısı

Malta adalarını geçtiğimiz yaz kavuran ve en az 21 kişinin hayatını kaybetmesine yol açan aşırı sıcaklar geri dönüyor.Sağlık yetkilileri, önümüzdeki günlerde hava sıcaklıklarının önemli ölçüde artacağını ve halkı tedbirli davranmaya çağırdı.

Geçtiğimiz Temmuz ayında yaşanan ısı dalgasında, aşırı sıcağa bağlı dehidrasyon ve bitkinlik nedeniyle hayatını kaybedenlerin yaşları 52 ila 97 arasında değişiyordu. Bu dönemde bazı bölgelerde günlerce süren elektrik kesintileri de yaşanmıştı.

Malta Kamu Sağlığı Müdürlüğü bünyesindeki Sağlık Promosyonu ve Hastalık Önleme Müdürlüğü, yoğun sıcaklarda sağlıklı kalmanın ve olumsuz etkilerden korunmanın önemini vurguladı.

Meteoroloji Dairesinin dün yayınladığı sarı kodlu hava durumu uyarısına göre, hava sıcaklıkları bu hafta sonu 35 dereceye, pazartesi ve salı günleri ise 36 dereceye kadar yükselecek.

Bu uyarı, ortalama sıcaklığın mevsim normunun 1,6 derece üzerinde seyrettiği ve güneşten korunmasız kişiler için yüksek risk teşkil eden UV indeksi değerinin 10’a ulaşacağı tahmin edilen olağanüstü sıcak ve kurak bir Haziran ayının ardından geliyor.

Yüksek sıcaklıkların, Afrika kıtası üzerinde bulunan güçlü bir antisiklon nedeniyle yaşandığı belirtiliyor. Meteorologlar henüz bu dönemi ısı dalgası olarak sınıflandırmasa da, ısı dalgası olarak tanımlanabilmesi için en yüksek sıcaklığın, ayın ortalama en yüksek sıcaklık değerini (31,7 derece) üç gün boyunca aralıksız olarak 5 derece aşması gerekiyor.

Sağlık Müdürlüğü, halka bol sıvı tüketmeleri ve artan susuzluk hissi, ağız kuruluğu, koyu renkli idrar ve seyrek idrara çıkma gibi dehidrasyon belirtilerine karşı dikkatli olmaları konusunda uyarıda bulundu. Yüksek sıcaklıklar, halsizlik,bayılma, mide bulantısı, kusma, kas krampları, aşırı terleme ve yoğun susuzluk hissi gibi belirtilerle görülen ısı bitkinliğine veya ısı çarpmasına neden olabilir. Sağlık yetkilileri, tıbbi tavsiye almak için halkın 21231231 numaralı telefonu aramaları gerektiğini belirtti.

Kaynak: Newsbook Malta

Son Haberler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz