Site icon Malta Haber

Malta’da 160 Bin Kişi Yıllık Tatil Masrafını Karşılayamıyor  

Malta’da maddi ve sosyal yoksunluk oranlarında hafif düşüş gözlemlenmesine rağmen, tatil, ısınma, tamirat veya ani faturalar gibi ödemeleri karşılayamayan 49 bin kişi mevcut.

Malta’daki maddi ve sosyal yoksunluk oranı (anket yapılan 13 maddeden en az beşini karşılayamayanların göstergesi), 2022 yılına göre marjinal bir düşüş gösterdi.

2023 yılında maddi ve sosyal yoksunluk oranı %9,2 olarak belirlenirken, ‘ağır’ maddi ve sosyal yoksunluk oranı (en az yedi maddenin karşılanamazlığına dayanan) %4,1 olarak gerçekleşti. Bu oranlar, 2022 ile karşılaştırıldığında sırasıyla 0,4 ve 0,8 puanlık bir düşüşe işaret ediyor.

Maddi ve sosyal yoksunluk yaşayan hanelerde yaşayan kişi sayısı 48.969 olurken, ağır maddi ve sosyal yoksunluk yaşayan hanelerde yaşayan kişi sayısı 21.853 olarak belbelirlendi.

159.485 kişi evinden uzakta bir haftalık yıllık tatil masrafını, 84.570 kişi ise 770 € ve üzeri beklenmedik finansal masrafları karşılayamayacak durumda.

Veriler, Gelir ve Yaşam Koşulları İstatistikleri Avrupa Anketi’nden (EU-SILC) geliyor. Bu anket, hanehalkının 13 maddelik bir setten belirli sayıda maddeyi karşılama konusundaki algılanan kapasitesine dayanıyor.

13 Gösterge: Hane ve kişisel eşyalar; beklenmedik masraflarla baş edememe, evden uzakta bir haftalık yıllık tatil masrafını karşılayamama, borçtan kaçınma, iki günde bir etli veya vejetaryen eşdeğeri yemek karşılayabilme, evi yeterince sıcak tutabilme; kişisel kullanım için bir arabaya sahip olabilme, eskiyen mobilyaları yenisiyle değiştirebilme, eskiyen kıyafetleri yenileriyle değiştirebilme, uygun iki çift ayakkabıya sahip olabilme, her hafta küçük miktarda harçlık harcayabilme, düzenli eğlence faaliyetlerine sahip olabilme, ayda en az bir kez içki veya yemek için arkadaşlarla veya aileyle buluşabilme; internet bağlantısının olması.

Ankete katılan nüfusun %30’u (4.515 hane), evden uzakta bir haftalık tatil masrafını karşılayamadıklarını belirtti. Yine %15,9’u 770 € ve üzeri beklenmedik bir gideri karşılayamayacağını söyledi. Ayrıca, katılımcıların %6,8’i kışın evi yeterince ısıtamazken, %5,7’si ipotek veya kira ödemeleri, kamu hizmetleri faturaları, taksitli ödemeler veya diğer kredi ödemelerinde gecikme yaşadığını belirtti.

Kişisel Maddi Yoksunluk Göstergeleri

Katılımcıların %5,7’den azı, eskiyen kıyafetleri ikinci el olmayan yenileriyle değiştirmek veya hava koşullarına uygun bir çift ayakkabı dahil olmak üzere uygun iki çift ayakkabıya sahip olmak gibi çok temel ihtiyaçları karşılayamadıklarını söyledi.

2023 yılında, çocukların %5,6’sı ağır maddi ve sosyal yoksunluk içinde yaşayan hanelerde yaşadı. Ayrıca, yetişkinlerin %3,7’si ve 65 yaş ve üzeri kişilerin %4,5’i de ağır maddi ve sosyal yoksunluk içinde kabul edildi.

Yaşam Kalitesi Göstergeleri

Katılımcıların %6,7’si ayda en az bir kez arkadaşları ve akrabalarıyla bir şeyler içmek veya yemek yemek için bir araya gelemediklerini belirtti. Yine %11,1’i spor yapmak veya konsere gitmek gibi bir eğlence etkinliğine düzenli olarak katılamadığını söyledi.

Yaşam kalitesi göstergelerinin her birinde, bir maddeyi karşılayamayan kadınların yüzdesi erkeklerden daha yüksekti.

Her hafta kendi kullanımı için küçük miktarlarda para harcayabilme ve evde kişisel kullanım için internet bağlantısının mevcudiyeti ile ilgili olarak, sırasıyla %11,9 ve %1,4’ü bunları karşılayamadığını söyledi. Kendileri için küçük bir miktar para harcamayı karşılayamayanların en yüksek yüzdesi %13,7 ile 65+ yaş kohortunda tespit edildi. Ayrıca 65 yaş ve üzeri kişilerin %2,3’ü evde kişisel kullanım için internet bağlantısını karşılayamadı.

Ana Konutla İlgili Sorunlar

Hanelerden ayrıca ana konutlarında sorun yaşayıp yaşamadıklarını belirtmeleri istendi. 2023’te en sık bildirilen sorunlar, %34,6 ile kirlilik veya diğer çevresel sorunlar, %30,5 ile komşulardan veya sokaktan gelen gürültüydü. Katılımcı hanelerin %9,0’ı konutun çok karanlık veya yeterince aydınlanmadığı sorununu, %7,6’sı ise bölgedeki suç, şiddet veya vandalizm sorununu bildirdi.

Ana konutlarıyla ilgili sorun bildiren haneler arasında, 2023 yılında %45,6’sı hanelerinin en az bir sorun yaşadığını bildirdi. Bu oran, bir önceki yıla göre 3,0 puanlık bir artışa işaret ediyor.

Kaynak: Malta Today

Exit mobile version