Site icon Malta Haber

Malta’da asgari ücret revizyonu için çalışmalar başladı

Düşük Ücret Komisyonu, 2017 anlaşmasında yer alan taahhütleri gereği asgari ücret hesaplamalarında reform yaparak asgari ücrette revizyonlar üzerinde çalışmalarına başladı.

MCESD başkanı David Xuereb, Düşük Ücret Komisyonu’nun hükümete tavsiyelerde bulunmadan önce tüm verileri göz önünde bulunduracağını ve sendikalar ile işverenler arasında yakınlaşma arayışına gireceğini ifade etti.

Malta Ekonomik ve Sosyal Kalkınma Konseyi aracılığıyla E-cubed Danışmanları ile anlaşan Düşük Ücret Komisyonu, Malta’daki asgari ücretin revizyonu konusunda veri toplamak ve tavsiyeler sunmak için çalışmalarını sürdürecek.

Komisyon, 2017 yılında asgari ücreti artırmak amacıyla hükümet ve sosyal ortaklar arasında yapılan anlaşmanın ardından kurulmuştur ve MCESD başkanı David Xuereb tarafından yönetilmektedir.

Komisyon, hükümet, sendika ve işveren temsilcilerinden oluşmaktadır. İşçi çıkarlarını temsil eden sendikalar arasında Genel İşçi Sendikası, Sendika Ħaddiema Maqgħudin, Malta Sendikalar Konfederasyonu ve Maltin Forum Sendikaları yer alırken, işverenleri Ticaret Odası, KOBİ’ler Odası, Malta İşverenler Derneği ve Malta Oteller ve Restoranlar Derneği temsil etmektedir.

Komisyon, asgari ücretle çalışan kişilerin, sözleşme gereği, aynı işverenle ilk yılı tamamladıktan sonra haftada 3 € ve ikinci yılı tamamladıktan sonra ise haftada 3 € daha fazla ücret almasını sağlamaktadır. Ayrıca 2018 ve 2019’da asgari ücretle çalışanlara haftada ekstra 1 € ödenmesi de öngörülmektedir.

Eurofound tarafından yapılan bir araştırmaya göre Malta, 2022 boyunca yasal asgari ücrette üçüncü en düşük artışı kaydetmiştir. Malta’da asgari ücret 2010 ile 2022 arasında %27 artarak 647 Avro’dan 835 Avro’ya yükselirken, diğer ülkelerdeki artışlar daha fazla olmuştur.

Malta’da yaşam maliyetinin artması nedeniyle gerçek asgari ücretin düştüğü de belirtilmiştir. Ocak 2021 ile Ocak 2022 arasında asgari ücret %1 artarken, enflasyon göz önüne alındığında asgari ücretlilerin gelirlerinde %3’lük bir düşüş yaşanmıştır.

Exit mobile version