28.9 C
Malta
Perşembe, Ağustos 22, 2024
spot_img
spot_img

Malta’da Avrupa’da ilk kez görülen bir arı türü olan kırmızı cüce arısı (Apis florea) kolonisi tespit edildi

Bu keşif, yerel arıcı Thomas Galea tarafından yapıldı. Galea aynı zamanda, Malta’nın yerli türlerini koruma amacıyla kurulan Breeds of Origin Conservancy adlı sivil toplum örgütünün yöneticisi.

Galea, bu keşfi konu alan bir bilimsel makaleyi Journal of Apicultural Research dergisinde yayınladı. Makale, Malta’nın Malta Limanı’na yaklaşık 2,5 kilometre uzaklıktaki bir bölgede yaklaşık 2.000 arıdan oluşan bir Apis florea kolonisi bulunduğunu doğruladı. Gemi trafiğinin bu türün diğer ülkelerde de yayılmasına neden olduğu belirtildi.

Malta’da Apis florea kolonisi yayılmadan önce koloninin kaldırılması ve arıların telef edilmesi kararı verildi. Boş petek ve ölü arılar, Malta Üniversitesi Biyoloji Bölümü’ne bağışlandı.

Makale, Akdeniz ikliminin Apis florea kolonilerinin hayatta kalmasına uygun olduğunu vurguladı. Türün bölgede yerleşmesi, biyolojik çeşitlilik açısından ciddi bir risk oluşturuyor. Ayrıca bu tür, bölgeye özgü olmayan birçok zararlı patojenin de taşıyıcısı olabilir.

Apis florea, bal üreten bir tür olsa da, küçük boyutu ve düşük bal üretimi nedeniyle genellikle bal üretimi için evcilleştirilmiyor. Ancak bu tür, doğal bölgesinde önemli bir polenleyici olarak biliniyor.

Makalede, yetkililer ve arıcılık topluluğunun Apis florea kolonilerinin Malta Adaları ve Akdeniz kıyı bölgelerinde olası varlığı konusunda tetikte olması ve etkili imha önlemlerine hazır olması gerektiği vurgulandı.

Breeds of Origin Conservancy, bu uyarıyı yetkililere ve Malta’nın arıcılık topluluğuna iletti.

Kaynak: Newsbook Malta

Son Haberler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz