Site icon Malta Haber

Malta’da Drone Teslimat Devrimi Başlıyor!

Malta’da iki hastane arasında tıbbi malzemelerin taşınma süresini yarıya indirecek yeni bir drone teslimat hizmeti, şirketin açıklamasına göre önümüzdeki haftalarda başlatılacak.

Flying ZERO, ülke genelinde mal teslimatı için bir drone filosu kullanmayı planlıyor.

Hizmet başlangıçta Żejtun ve Sliema’daki St James Hastaneleri’ni bağlayacak ve kurucu ve CEO Alexander Esslinger, yolculuğun sadece yedi dakika süreceğini söyledi. Bu, trafik yoğunluğu dönemlerinde çok daha uzun olabilen 20 dakikalık sürüşten önemli ölçüde daha hızlı.

Şirket, geçen yaz Ta’ Qali’de ilk test uçuşunu tamamladı ve Ekim ayı sonuna kadar ulaşım yetkilileri öncesinde son test uçuşunu gerçekleştirmeyi planlıyor. Şirketin daha ileriye gitmesi için Ulaştırma Malta’nın test uçuşundan sonra son onayını vermesi gerekecek.

Eski bir ticari pilot olan Esslinger, gösterinin iki özel hastane arasında “hayat kurtarıcı” tıbbi malzemelerin teslimatını içereceğini açıkladı. Şirketin, son testten günler sonra ticari faaliyetlere başlamayı umduğunu ekledi.

120 km mesafede 3 kilograma kadar yük taşıyabilen dört drone ile başlamayı planlayan şirket, iddialı genişleme planlarına sahip.

Esslinger, hizmetleri Gozo’ya ve sonunda Sicilya gibi diğer destinasyonlara genişletmeyi ve gelecekte 50 km’den fazla mesafede 15 kilograma kadar yük taşıyabilen modellerle daha ağır yükler taşımayı hedeflediklerini söyledi.

“Hızlı bir şekilde yanıt verebiliriz ve yedek parçalar teslim edebiliriz… Ve bu sadece Malta için değil, sadece karadan karaya teslimattan bahsetmiyoruz; aynı zamanda denizden gemiye ve gemiden gemiye teslimat planlarımız da var” dedi ve yakıt örnekleri ve tıbbi malzemeleri örnek olarak gösterdi. Malta sularındaki gemilerine taşınabilecek eşyalar.

Esslinger, şirketin tüketicilere doğrudan pazarlanan ticari teslimat hizmetlerini hedeflediğini ancak şu anda şirketin küçük boyutundan dolayı böyle bir hizmetin maliyet etkin olmadığını ve “düzenleyici zorluklar” nedeniyle mümkün olmadığını söyledi.

“Şimdilik, sadece iki yeri bağlamak için, açıkça bir uçuş yolu tanımlayabiliriz” dedi ve St James Hastaneleri arasındaki şirketin rotasının yetkililerle önceden kararlaştırıldığını, çevresel değerlendirmeler ve Birdlife gibi gruplarla konsültasyon içerdiğini vurguladı.

Esslinger, dört saat içinde bir eşyayı drone ile göndermenin başlangıçta 39 Euro’ya mal olacağını, ancak bir eşyayı hemen göndermenin 69 Euro’ya mal olacağını söyledi, ancak muhasebe firmalarının yaptığı çalışmaların gelecekte fiyatın 5 Euro’ya kadar düşürülebileceğini öne sürdüğünü belirtti.

Şirketin yeşil kimlik bilgilerini vurgulamak isteyen Esslinger, şirketin drone’larını Żejtun ve Sliema’daki lansman yerlerinde güneş panellerinden üretilen enerji kullanarak şarj edeceğini, bunun da 48 saatlik operasyon için enerji depolamak için yeterli olması gerektiğini söyledi.

Şirket, küçük sınıf drone’larını kullanarak her 35 km uçtuğunda 4 kilograma kadar CO2 emisyonundan tasarruf edebileceğini tahmin ediyor. Ancak, kameralarla donatılmış drone’lar havada uçarken, gizlilik endişeleri muhtemelen gündeme gelecek.

Uçuş görüntülerinin “sigorta amaçları” için kaydedileceğini doğrulayan Esslinger, uçuş başarılıysa “silineceğini” vurguladı ve insanların otobüslerdeki veya diğer kamusal alanlardaki CCTV sistemlerinden şikayet etmediğini ekledi.

“Bu gerçekten olası soruşturmalar için… ve güvenlik için kayıtlara sahip olmamız gerekiyor… operasyonel olduğumuzda, herkesin ne gördüğümüzü görebilmesi için test uçuşlarımızın görüntülerini web sitemizde sunacağız” dedi.

“Bunlar ticari drone’lar; gözetleme için değiller.”

Uçuş sırasında sorun yaşayan ve potansiyel olarak güvenlik etkileriyle yere düşen drone’larla ilgili endişelere yanıt veren Esslinger, şirketin drone’ların üreticisi değil, operatörü olduğunu vurguladı.

“Bu soru, prototip yapan, test uçuşları yapan birine sorulabilir… biz Air Malta gibi bir operatörüz; yetkililer tarafından zaten test edilmiş ve sertifikalandırılmış teknoloji, uçak kullanıyoruz.”

Esslinger, şirketin kullandığı rotaların yüksek yoğunluklu nüfuslu alanlar, binalar ve diğer tehlikelerden kaçınmak için planlandığını söyledi.

“Ne yaptığımız, nerede uçtuğumuza ve yer riskinin ne olduğuna bakmak; tarlaların üzerinden mi uçuyoruz? Alan nüfuslu mu? Çiftlikler ve şehirler var mı?”

İki nokta arasındaki en hızlı yolun düz bir çizgi olduğunu söylerken, şirketin uçuş yollarının daha çok “zigzag” gibi göründüğünü ve yetkililerle önceden kararlaştırıldığını belirterek, şirketin olumsuz hava koşullarında uçmaktan kaçınacağını söyledi.

“Burada iki yıl geçirdik, bunu güvenli hale getirmek için… [Malta’da] ilk hava teslimat hizmeti olmak için.”

St James Hastanesi, iki şirket arasındaki ortaklığı doğruladı, Birdlife’tan bir sözcü ise NGÖ’nün danışıldığı ve drone şirketini kuşlarla çarpışma tehlikesi de dahil olmak üzere diğer endişeler konusunda uyardığını doğruladı.

Şirketin daha ileriye gitmesi için Ulaştırma Malta’nın test uçuşundan sonra son onayını vermesi gerekecek.

Şirket, bugün ve yarın Malta Fuar ve Kongre Merkezi’nde düzenlenen Malta Enterprise’ın Startup Festival Malta etkinliğine katılan şirketler arasında yer alıyor.

 

Kaynak: Times of Malta

Exit mobile version