26.9 C
Malta
Çarşamba, Haziran 26, 2024
spot_img
spot_img

Malta’da Enflasyon Düşerken, Avrupa’da Yükseliyor!

Avrupa Birliği genelinde enflasyon yükseliş eğilimindeyken, Malta’da enflasyon Mayıs ayında düşüş kaydetti. Ulusal İstatistik Ofisi verilerine göre, Malta’daki yıllık enflasyon oranı Mayıs ayında bir önceki aya göre 0,1 puan azalarak %2,3 oldu.

Avrupa İstatistik Ofisi’nin (Eurostat) verilerine göre, AB genelinde enflasyon oranı %2,6’dan %2,7’ye, Euro Bölgesi’nde ise %2,4’ten %2,6’ya yükseldi. Bu verilere rağmen Malta, 27 üyeli blokta Mayıs ayında en düşük altıncı enflasyon oranına sahip ülke olarak yer aldı.

En düşük oran Letonya’da (%0) kaydedildi. Letonya’yı Finlandiya (%0,4) ve İtalya (%0,8) takip etti. Skalanın diğer ucunda ise en yüksek enflasyon oranları Romanya (%5,8), Belçika (%4,9) ve Hırvatistan (%4,3) tarafından bildirildi.

Avrupa Birliği genelinde enflasyon oranı, ülkeler arasında karşılaştırılabilirliği sağlayan Uyumlaştırılmış Tüketici Fiyatları Endeksi kullanılarak ölçülüyor.

Malta’da Ulusal İstatistik Ofisi, toplam yıllık enflasyona en büyük yukarı doğru katkının gıda ve alkolsüz içecekler endeksinden (+0,84 puan) geldiğini bildirdi. Bu yükselişin büyük ölçüde süt fiyatlarındaki artıştan kaynaklandığı belirtildi.

Enflasyona yukarı yönde katkı sağlayan diğer kalemler ise restoran ve oteller endeksi (+0,70 puan) ve çeşitli mal ve hizmetler endeksi (+0,31 puan) oldu. Bu kalemlerdeki artışın başlıca nedenleri sırasıyla restoran hizmetleri ve kişisel bakım ürünleri fiyatlarıydı.

Genel yıllık enflasyona aşağı yönlü en büyük katkı ise iletişim endeksinden (-0,45 puan) geldi. Bu düşüşün temel sebebi cep telefonu hizmetlerindeki fiyat indirimleri oldu. Ayrıca eğlence ve kültür endeksinde (-0,02 puan) ve giyim ve ayakkabı endeksinde (-0,01 puan) de küçük düşüşler görüldü.

Kaynak: Newsbook Malta

Son Haberler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz