Site icon Malta Haber

Malta’da Enflasyon Yükseldi: Fiyatlar Artıyor !

Malta’da yıllık enflasyon oranı, Ağustos ayında yüzde 2,4’e yükseldi. Bu artış, Avrupa Birliği’nde (AB) görülen düşüş eğiliminin aksine gerçekleşti.

Harmonize Fiyat Endeksi (HICP) kullanılarak ölçülen enflasyon oranı, Malta’da Haziran ayında yüzde 2,2, Temmuz ayında ise yüzde 2,3 seviyesindeydi. Bu oranlar, euro bölgesi ve AB ortalamalarının altında kalmıştı.

Ancak Ağustos ayında Malta’nın enflasyon oranı, euro bölgesi ortalaması olan yüzde 2,2’den daha yüksek oldu. AB ortalaması ise Temmuz ayına göre yüzde 0,4 düşüş gösterdi.

Başbakan Robert Abela, Stabbiltà fiyat sabitleme anlaşmasının gelecek ay sona ereceğini açıkladı. Hükümet, yıl sonuna kadar enflasyon oranını yüzde 2 veya daha düşük seviyeye çekmeyi hedefliyor.

Stabbiltà, gıda ve alkolsüz içeceklerin enflasyon oranını düşürmede etkili oldu. Ocak ayında yüzde 10,1 olan bu oran,Ağustos ayında yüzde 3,5’e geriledi.

Ancak Stabbiltà’nın sona ermesinin enflasyon üzerindeki etkisi henüz netlik kazanmadı.

Malta’nın enflasyon oranına en büyük katkıyı restoran ve otel fiyatları yaptı. AB genelinde en yüksek enflasyon oranları Romanya, Belçika ve Polonya’da görüldü. En düşük oranlar ise Litvanya, Letonya, İrlanda, Slovenya ve Finlandiya’da kaydedildi.

Malta, Ağustos ayında enflasyon oranı yükselen altı üye ülkeden biri oldu. Yirmi üye ülkede enflasyon düştü, bir ülkede ise sabit kaldı.

Kaynak:Newsbook Malta

Exit mobile version