31.9 C
Malta
Pazartesi, Temmuz 1, 2024
spot_img
spot_img

Malta’da Erken Alarm! Hızlı Üreyen Hamam Böcekleri Endişe Yaratıyor

Malta’nın en istenmeyen haşeresi hamamböceği, beklenenden daha erken bir zamanda ortaya çıktı. Ancak haşere kontrol uzmanı Arnold Sciberras, bunun mutlaka sayılarında artış anlamına gelmediğini belirtiyor.

The Exterminator şirketinde danışman olarak görev yapan Sciberras, “Kuru bir kış geçirdik ve sıcaklıklar çok kısa sürede yükseldi. Bu koşullar birlikte hamamböceklerinin üremesi için ideal ortamı oluşturuyor” dedi.

Sciberras, uygun koşullar nedeniyle böceklerin daha erken üreyip yuva yaptığını, bu nedenle ilaçlama taleplerinin önceki yıllara göre daha erken geldiğini ifade etti. Uzman, “Bu durum, yaz aylarında ortalama sayının üzerinde bir popülasyona sahip olacağımız anlamına gelmiyor. Popülasyonun sabit kalmasını bekliyorum ancak uygun koşullar oluşursa gelecek yaz sayılar önemli ölçüde artabilir” diye uyardı.

Bu tür haşereler için olduğu gibi, şehirleşmiş ortamlar her zaman üremeleri ve yaşamaları için uygun koşulları sunuyor.Sciberras, “Valletta, Sliema, St Julian’s ve Paceville her zaman haşere yuvası olacaktır. Bu yıl ayrıca Üç Şehir, özellikle Birgu bölgesinden daha fazla ilaçlama talebi aldık” şeklinde konuştu.

Yeni Bir Hamam Böceği Türü Malta’da mı?

Sciberras, çalışanlarıyla birlikte ilaçlama çalışmaları sırasında “üç yeni hamamböceği türü” tespit ettiklerini söyledi. Bu yeni türler şu anda bilimsel bir dergi için Sciberras ve ekibi tarafından araştırılıyor ve analiz ediliyor.

Uzman, “Henüz doğrulanmamış bilgiler yaymak istemediğim için size çok fazla şey söyleyemem. Size söyleyebileceğim şey, bu türlerden birinin ülkede yeni bir istilacı haşere olarak kendini kanıtlaması bekleniyor” dedi.

Böceğin görünüşünü tanımlaması istenen Sciberras, Alman hamam böceğine çok benzediğini ancak yiyeceğin kolayca temin edilebildiği mutfaklar ve yakınlardaki bahçeler gibi yerlerde yaşadığını belirtti. “Yeni hamamböceği türü, neredeyse sadece iç mekanlarla sınırlı olan Alman hamam böceğinin aksine, daha kırsal alanlarda ve yapılaşmış ortamların çevresinde yaşamayı tercih ediyor.”

Kaynak: Malta Today

Son Haberler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz