32.9 C
Malta
Pazar, Ağustos 4, 2024
spot_img
spot_img

Malta’da Haziran Ayında Enflasyon Hafif Düşüş Gösterdi

Malta Ulusal İstatistik Ofisi verileri, enflasyonun Mayıs ayındaki %2,2’lik oranından Haziran ayında %2,1’e gerilediğini ortaya koydu. Bu düşüş sadece Malta özelinde değil, hem euro bölgesi hem de tüm Avrupa Birliği için geçerli. Eurostat verileri de benzer bir eğilimi teyit ediyor. Üç bölgede de enflasyon oranı Haziran ayında 0,1 puanlık düşüş yaşadı.

Eurostat rakamlarına göre, AB genelinde yıllık enflasyon oranı Haziran ayında %2,6 olarak gerçekleşti. Bu oran, euro bölgesindeki %2,5’lik oranı biraz daha yüksek. En yüksek enflasyon Belçika (%5,4), Romanya (%5,3), İspanya ve Macaristan’da (%3,6) kaydedildi. En düşük oranlar ise Finlandiya (%0,5), İtalya (%0,9) ve Litvanya’da (%1) görüldü.Mayıs 2024 ile karşılaştırıldığında, 17 üye ülkede enflasyon düşerken, bir ülkede sabit kaldı, dokuz ülkede ise yükseldi.

Avrupa Birliği genelinde enflasyon, karşılaştırılabilir veriler elde etmek amacıyla Uyumlaştırılmış Tüketici Fiyat Endeksi kullanılarak ölçülüyor. Malta ayrıca ayrı olarak Perakende Fiyat Endeksi ile de enflasyonu hesaplıyor.

Ulusal İstatistik Ofisi, Uyumlaştırılmış Tüketici Fiyat Endeksi kapsamında en büyük yukarı yönlü etkiyi restoran ve oteller (+0,71 puan) grubunun, özellikle daha yüksek restoran fiyatları nedeniyle yaptığına işaret ediyor. Sebze fiyatlarındaki artışın öncülüğünde gıda ve alkolsüz içecekler grubu (+0,64 puan) restoran ve otelleri yakından takip ediyor. Bunu ise en büyük etkiyi kişisel bakım ürünleri oluşturan çeşitli mal ve hizmetler grubu (+0,31 puan) izliyor.

Genel yıllık enflasyona en büyük aşağı yönlü etki ise, çoğunlukla cep telefonu hizmetlerindeki daha düşük fiyatları yansıtan iletişim grubu (-0,46 puan) tarafından oluşturuldu.

Kaynak: Newsbook Malta

Son Haberler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz