24.9 C
Malta
Çarşamba, Temmuz 3, 2024
spot_img
spot_img

Malta’da Her Üç Kişiden Biri Sosyal Güvenlik Desteği Alıyor

Malta Ulusal İstatistik Ofisi’nin (NSO) yayımladığı raporda, ülke nüfusunun üçte birinden fazlasının sosyal güvenlik yardımlarından yararlandığı ortaya kondu.

Sosyal Yardım Alanların Sayısı Arttı

2024 yılı Sosyal Koruma raporuna göre, 2022 yılında 190.000’den fazla kişi, yani nüfusun %35’i sosyal güvenlik yardımı aldı. Raporda, her yardım alan kişinin ortalama olarak yaklaşık 6.000€ aldığı belirtildi.

Valletta, Floriana ve Üç Şehir gibi bölgeleri içeren Güney Liman semtinde yaşayanlar, en yüksek sosyal güvenlik yardımı alan oranına sahip. Bu bölgede nüfusun %43’ü yardım alıyor.

Buna karşılık, Mosta, Mellieħa ve St. Paul’s Bay gibi bölgeleri kapsayan Kuzey semtinde ise en düşük oran görülüyor. Bu bölgelerde nüfusun %30’u sosyal güvenlik yardımı alıyor.

Yerel yönetim seviyesinde ise Mdina, nüfusunun %55’i yardım alarak en yüksek orana sahip. Swieqi ise %21 ile en düşük orana sahip.

Yaşlılık Aylığı En Çok Kullanılan Yardım

Tüm sosyal güvenlik yardımı alanların neredeyse yarısı (%49), toplam 92.000 kişiyi oluşturan yaşlılık aylığı alıyor.Nüfusun %17’si yaşlılık aylığı alırken, işsizlik maaşı alanların oranı oldukça düşük. 2022 yılında nüfusun %1’inden azı işsizlik maaşı aldı.

Engelli Yardımında Żejtun Birinci Sırada

Nüfusun yaklaşık %2’si (10.500’ün biraz üzerinde) engelli yardımı alıyor. Engelli aylığı alanların oranı en yüksek seviyede olan Żejtun’da nüfusun %4’ü yardım alırken, Swieqi’de bu oran %1’in altında.

Toplam Sosyal Harcamanın %44’ü Sosyal Güvenliğe

2022 yılında toplam 1,13 milyar Euro’dan fazla sosyal güvenlik yardımı için harcama yapıldı. Bu rakam, sağlık harcamaları ve enerji sübvansiyonlarını içeren toplam sosyal harcamanın (%2,56 milyar Euro) %44’ünü oluşturuyor.

Avrupa Birliği’nde Sosyal Yardım

Avrupa Birliği’nde ise GSYİH’nin (Gayri Safi Yurtiçi Hasıla) dörtte birinden fazlası (%26) sosyal harcamalara ayrılıyor.Bu alanda en yüksek payı ayıran ülke %32 ile Fransa olurken, onu %29 ile Avusturya izliyor.

İrlanda ve Romanya ise sırasıyla %11 ve %14 ile GSYİH’lerinin en düşük kısmını sosyal yardımlara ayırıyor.

Kaynak: Times of Malta

Son Haberler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz