27.9 C
Malta
Pazartesi, Ağustos 5, 2024
spot_img
spot_img

Malta’da İşgücünün Altıda Biri Aylık 1.000 Euro’nun Altında Kazanıyor

Malta’da her altı işçiden biri aylık 1.000 Euro’nun altında gelir elde ediyor ve geçen hafta bir dizi parlamento sorusuna verilen istatistiklere göre, 2.300’den fazla tam zamanlı işçi sadece aylık 835 Euro olan asgari ücreti alıyor.

Bu yılın ocak ve mart ayları arasındaki maaşlarla ilgili veriler, aylık ortalama 1.848 Euro olduğunu gösterirken, aşırı veri noktalarına daha az hassas bir tahmin olan ortanca maaşın sadece 1.582 Euro olduğunu gösteriyor.

Bu istatistikler, yaşam maliyetinin ve enflasyonun artmasıyla ilgili endişeler yükselirken açıklandı. Bu artışlar daha düşük maaş alanları orantısız bir şekilde etkiliyor ve Malta nüfusunun giderek daha büyük bir kesimini etkiliyor.

Malta Maliye Bakanı Clyde Caruana tarafından haziran ayında Muhalefet Milletvekili Graziella Attard Previ tarafından yöneltilen bir dizi parlamento sorusuna cevaben verilen veriler, Malta İstatistik Ofisi İşgücü Anketi’nden alındı.

Caruana, geçen yıl tam zamanlı ve yarı zamanlı pozisyonlarda çalışan 47.412 işçinin 1.000 Euro’nun altında ücret aldığını söyledi. Bu miktar fazla mesai, primler ve ödenekleri içermese de, Malta’nın 290.955 kişilik işgücünün altıda birini temsil ediyor.

Başka bir Attard Previ sorusuna cevaben Caruana, şu anda haftalık 193 Euro veya aylık 835 Euro, yılda 10.000 Euro olan asgari ücretle çalışan 2.372 tam zamanlı işçinin olduğunu söyledi.

Caruana ayrıca, 2023’ün ilk finansal çeyreği için ulusal ortanca maaşın aylık 1.582 Euro olduğunu, yılda yaklaşık 19.000 Euro’ya denk geldiğini belirtti.

Geçen Temmuz ayına ait başka bir Malta İstatistik Ofisi çalışması, yoksulluk riski eşiğinin yılda yaklaşık 11.000 Euro olduğunu gösteriyor. Yaklaşık %17’sini temsil eden 86.000 kişi yoksulluk riski altındaydı.

Malta ekonomisi, yabancı işçileri istihdam eden düşük ücretli işlere ağırlık veriyor ve bu işçiler istatistiksel olarak yoksulluk riski taşıyor. Başbakan Robert Abela, hükümetin yabancı işçi sayısını azaltacağına dair taahhütte bulunmasına rağmen, düşük ücretli işlerin artması hala ele alınmamış durumda.

Geçen yıl, yoksulluk, zihinsel sağlık ve sendikal ticaret alanlarında önemli sesler, yoksulluk risklerinin yanı sıra tam zamanlı çalışanların geçim sıkıntısı çekmenin bir sonucu olarak zihinsel stres yaşamalarının başlıca nedenlerinden biri olduğunu söyledi.

Malta’daki düşük ücretler, giderek daha pahalı hale gelen bir emlak piyasasına ve özellikle gıda gibi temel ihtiyaçlarda enflasyona bağlı sorunları artırıyor.

Son Haberler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz