10 Ağustos 2022
İşyerinde çalışan refahı anket sonuçlarına göre Malta’da işleriyle ilgili stres yaşayanların oranı geçtiğimiz yıla göre 16 puan artarak yüzde 79’a yükseldi. Çalışanların yüzde 72’sinin işverene veya amirine stres veya zihinsel sağlık sorunlarını açıklamadıklarını söylemesi dikkat çekti.
Misco tarafından 2020 yılından itibaren yayınlanmaya başlanan “işyerinde çalışan refahı” anket sonuçlarının üçüncüsü yayınlandı.
Anket sonuçlarına göre işyerinde stres ve kaygı yaşayanların 2021 yılı yüzde 63 olan oranı bu yıl 16 puan artışla yüzde 79 olarak kaydedildi.
Çevrimiçi 355 kişi ile yapılan 10 dakikalık ankette “akıl sağlığını” bir ila dört puan arasında derecelendirmeleri istendiğinde katılımcıların yüzde 63’ü olumlu; yüzde 37’si olumsuz olarak değerlendirdi.
Katılımcıların yüzde 68’i, son bir yıl içinde doğrudan işlerinden kaynaklanan bir zihinsel sağlık sorunu yaşadıklarını söyledi.
Çalışanların yüzde 52’si haftada 40 saatten fazla çalıştıklarını, yüzde 47’si stres düzeylerini yetersiz veya çok zayıf olduğunu söylerken yüzde 58’i ise işlerini stresli olarak görüyor.
İşlerini stresli görenlerin oranı geçen yıl yüzde 46 kaydedilmişti.
Ankete katılan çalışanların yarısı ayrıca işyerinde baskı hissettiklerini, yüzde 43’ü ağır bir iş yüküne maruz kaldıklarını ve yüzde 41’i de sıkı teslim tarihlerine maruz kaldıklarını söyledi.
İş yerindeki performanslarını etkileyen faktörler sorulduğunda çalışanların, yüzde 40’ı zihinsel sağlıklarının kötü olmasının başlıca nedeni olarak konsantrasyon güçlüğünü belirtirken, yüzde 29’u bunu meslektaşlarıyla çatışmaya bağladı.
İşverenlerinin ruh sağlığını ciddiye aldığını söyleyen çalışanların oranı yüzde 53’ten yüzde 56’ya yükselirken ofiste zihinsel sağlık sorunu yaşadıklarında kime başvuracaklarını bildiğini ifade edenlerin oranı ise yüzde 53’ten yüzde 48’e düştü.
Çalışanların yüzde 72’si işverene veya işyerindeki amirine stres veya zihinsel sağlık sorunlarını açıklamadıklarını söylemesi dikkat çekti.