Site icon Malta Haber

Malta’da Keşfedilen Yeni Çiçekli Bitki: Limonium Lanfrancoi

Malta’da gerçekleştirilen bir bilimsel çalışma, 25 Ekim 2023 tarihinde, Limonium lanfrancoi adında yeni bir çiçekli bitkinin keşfedildiğini ortaya koydu. Malta takımadalarında sadece küçük bir alanda bulunan bu endemik tür, dünya genelinde eşsizdir ve nesli tükenmekte olan bir bitki olarak kabul edilmektedir.

Malta Üniversitesi ve Università di Catania’dan oluşan bir ekip tarafından tanımlanan bu bitki, özellikle Malta kıyı şeridinde, dar bir kireçtaşı kayalık şeridi boyunca yaşayan küçük odunsu bir çalıdır. Bitki, adını Malta’nın botanik alanındaki önemli katkılarıyla tanınan Edwin Lanfranco’dan almıştır.

Malta Adaları’nda daha önce tanımlanan Malta Deniz Lavantası ile yakından ilişkili olan Limonium lanfrancoi, genetik ve diğer fiziksel özelliklerde farklılık gösterir. Bilimsel yayın, Malta’da tespit edilen dört farklı deniz lavantası türü hakkında detaylı bir analiz sunarken, aynı zamanda Zerapha Deniz Lavantası da dahil olmak üzere üçüncü bir endemik deniz lavantasını tanımlamaktadır.

Bu keşfedilen yeni tür, Malta Çevre Koruma Kanunu ve Natura 2000 alanı kapsamında sıkı bir koruma altındadır. Toplanması, satışı, nakliyesi ve ihracatı yasak olup, ancak bilimsel araştırma gibi belirli nedenlerle izin verilebilir. Diğer endemik deniz lavantaları da aynı kısıtlamalara tabidir.

Malta Çevre ve Kaynaklar Otoritesi (ERA) direktörlerinden Darrin Stevens, bu önemli keşfin, çevre izinlerine uygun olarak gerçekleştirilen araştırma çalışmalarının bir sonucu olduğunu vurgulayarak, bilim dünyasına sağladığı katkıdan dolayı Agius ve ekibine teşekkür etti.

Kaynak: Newsbook.com.mt

Exit mobile version