Site icon Malta Haber

Malta’da Pitbull Alarmı: Hayvan Hakları Savunucuları Yasağa Gidin Diyor!

Hayvan hakları aktivistleri, “dünyada en çok istismara uğrayan, terk edilen ve ihmal edilen” tür olarak nitelendirdikleri pitbull cinsi köpeklerin üretimi ve ithalatının geçici olarak yasaklanmasını talep ediyor.

Bu çağrı, Żebbuġ bölgesinde bu ayın başlarında zincirlenmiş ve yaralı halde bulunan 27 adet pitbull cinsi köpeğin kurtarılmasının ardından gündeme geldi. Kurtarılan köpekler arasında yavruları ve anneleri de bulunuyordu. Bronko isimli köpeklerden biri ise kurtarıldıktan kısa bir süre sonra yaralarına bağlı olarak hayatını kaybetti.

5 Nisan’da başlatılan imza kampanyası şu ana kadar 450’den fazla imza topladı. Vuċi għall-Annimali, Association for Abandoned Animals, Gozo SPCA, Noah’s Ark Dog Sanctuary ve The Island Sanctuary isimli hayvan hakları kuruluşları tarafından başlatılan imza kampanyası, bu türlerin ve melezlerinin kötüye kullanımlarını önlemeyi amaçlıyor.

Kampanya metninde, “Kampanya aynı zamanda çok yönlü değişiklikleri de gündeme getiriyor. Kötüye kullanıma ve yasadışı üretim uygulamalarına karşı daha sıkı düzenlemelerin, mevcut yasaların daha etkin şekilde uygulanmasının ve sorumlu evcil hayvan sahipliği ile sahiplendirmeyi teşvik eden girişimlerin desteklenmesini talep ediyor.”

Aktivistler, American Pit Bull Terrier, Bull Terrier ve Staffordshire Terrier gibi ırkların genellikle köpek dövüşlerinde kullanıldığını ve dişi köpeklerin “yavru makinesi” olarak sömürüldüğünü vurguluyor.

Kampanya metninde, “Bu köpekler genellikle kesik kulaklı ve mikroçipsiz olarak terk ediliyor. Bu durum Malta’da hala yasadışı kulak kesme uygulamalarının yapıldığını gösteriyor.” ifadesine yer veriliyor.

Kampanya metninde ayrıca yasağın halihazırda bakımdaki köpekleri kapsamadığı, sadece üretim ve ithalatı hedeflediği belirtiliyor.

Ancak Gölge Kabine Bakanı Janice Chetcuti, “güzel, zeki ve sadık” bir ırka ceza kesilmesine karşı çıktı. Mevcut yasaların, mikroçip takma, köpeklerin “daha vahşi görünmeleri” için kulak ve kuyruklarının kesilmesini yasaklama ve hayvan üretimiyle ilgili düzenlemelerin yürürlüğe girmesi gerektiğini savundu.

Chetcuti, “Bu köpeklerin ülkeye girişini engellemek onlara yardım etmek yerine, tüm bu ekstra acılara sebep olan aynı duygusuz bireyler için daha cazip hale getirecek.” dedi.

Malta’da şu an itibariyle herhangi bir köpek türü yasağı bulunmuyor. Ancak Hayvan Refahı Yasası’nda yapılan son değişiklikler hukuki olarak “tehlikeli köpek” kavramını tanıttı. Bu sayede bakanlığa “tehlikeli” olarak görülen köpek ırklarının bir listesini oluşturma ve bu ırkların nasıl düzenleneceğini belirleme yetkisi verildi.

Ancak henüz böyle bir liste oluşturulmadı.

Hayvan Refahı Komiseri Alison Bezzina, önerilerinden birinde köpeklerin üretimiyle ilgili daha iyi, daha sıkı ve uygulanabilir düzenlemeler olması gerektiğini vurguladı. Bu öneri prensip olarak kabul edilse de henüz uygulamaya geçmedi.

Geçtiğimiz yıl, pitbull cinsi köpekleri evlat edinen son kalan yardım kuruluşu olan Noah’s Ark Pet Sanctuary, terk edilen pitbull sayısındaki artış nedeniyle bu cins köpekleri artık kabul edemeyeceğini açıkladı.

 

Kaynak: Times of Malta

Exit mobile version