26.9 C
Malta
Cuma, Temmuz 5, 2024
spot_img
spot_img

Malta’da Şeffaf Poşet Dönemi Başladı!

Malta’da çöplerin ayrıştırılması uygulamasında yeni bir dönem başladı. 1 Temmuzdan itibaren karışık atıkların şeffaf siyah poşetlerde atılması zorunlu hale geldi. Bu uygulamanın amacı, denetim yetkililerinin çöp poşetlerinin içeriğini açmadan kontrolünü kolaylaştırmak.

Yeni düzenlemeye rağmen, bugün Malta sokaklarında hem şeffaf hem de opak siyah çöp poşetleri görüldü. Çevre ve Kaynaklar Kurumu, geçiş döneminde insanlara alışma süreci tanıdıklarını ve henüz ceza kesilmediğini açıkladı. Yetkililer,bu geçiş döneminin ne zaman sona ereceğine dair henüz net bir tarih belirlemediklerini ifade etti.

Bu uygulama, geçen yıl yürürlüğe giren ve evlerin ve işyerlerinin çöplerini üç farklı renkli poşette ayırmasını zorunlu kılan düzenlemeyi takip ediyor. Buna göre; organik atıklar beyaz, geri dönüşümlü atıklar gri veya yeşil, diğer karışık atıklar ise siyah poşette atılmalı. Uygun şekilde çöp atmayan işletmeler 75€, hane halkı ise 25€ ceza ile karşı karşıya kalıyor. Tekrarlayan hatalarda ise bu cezalar 150€ ve 50€’ya kadar yükseliyor.

Ancak opak siyah poşetlerin içindekileri denetlemek oldukça zordu. 1 Temmuz’da yürürlüğe giren yan mevzuata göre ise,Salı ve Cumartesi günleri toplanan karışık atıklar, şeffaf siyah poşetlerde dışarı çıkarılmak zorunda. Siyah poşetler,organik, geri dönüşümlü, tekrar kullanılabilir, tehlikeli veya tıbbi atık olmayan ürünler için ayrılmış durumda.

Vatandaşlar normal siyah poşetleri satın almaya devam edebilecek ancak bunları karışık atık için kullanamayacak. Çevre ve Kaynaklar Kurumu, 2023’teki yeni düzenlemelerin, bölgesel konseyler tarafından koordine edilen atık toplama programı ve zorunlu atık ayrıştırma uygulaması sayesinde, karışık atık miktarında %23 düşüş, organik atık miktarında ise %35 artış sağlandığını belirtti.

 

Kaynak: Times of Malta

Son Haberler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz