27.9 C
Malta
Salı, Ağustos 6, 2024
spot_img
spot_img

Malta’da üniversite okumayı bir düşünün gençler

Ne zamandır yazmak aklımdaydı. Ancak nasip oldu. Gençlerin sınav teri henüz soğumaya başlamışken, tam zamanıdır deyip kolları sıvadım, klavyenin başına oturdum.

Bu köşenin daimi okurlarının malumu, 2019 yılından beri Malta’da ailemle birlikte yaşıyorum. Malta denilince akla İngilizce dil okulları gelir. Malta, hele ki Malta’daki Türkler söz konusu olunca bundan daha da fazlası var tabii…

Birkaç yıl önce Facebook gruplarında Malta Amerikan Üniversitesi çalışanlarından İlker Yıldız’ın Türkçe paylaşımını görünce, epey meraklanmıştım. İlker Yıldız üniversitenin Malta’da yerleşik Türk nüfus için sunduğu özel indirimleri duyuruyordu. Kendisi ile ilk o zaman tanışma fırsatı bulduk.

İlker Yıldız 1991 İstanbul doğumlu bir siyaset bilimci. Yayınlanmış 3 romanı bulunan Yıldız, halen Malta Amerikan Üniversitesi’nde öğrenci kabulü departmanında çalışıyor. Hem de yönetici. Bu biz Türkler için büyük bir şans. Birinci ağızdan üniversitenin sunduğu tüm olanakları öğrenebilmek, kayıt işleminde İlker Hoca’nın alicenaplığından istifade edebilmek mümkün.

Sağ olsun yoğun programına rağmen beni kırmadı ve üniversite hakkındaki tüm sorularımı cevapladı. Ben de siz kıymetli okurlara arz etmek üzere, büyük bir titizlikle tüm ayrıntıları öğrenmeye çalıştım.

Türkçe adıyla Malta Amerikan Üniversitesi 2016’da kurulmuş Amerikan eğitim müfredatını takip eden bir özel üniversite. 2017 Eylül ayında ilk öğrenci grubunu kabul eden üniversitenin YÖK denkliği de bulunmakta. İlker Bey YÖK denkliği konusundaki tüm prosedürleri bizatihi yürüten isim. Bu bakımdan bu bilgiyi gönül rahatlığı ile paylaşabiliyorum. Ayrıca Avrupa Birliği diploması veren üniversite Amerikan akreditasyonu sürecine de devam ediyor.

Bugün malumatfüruşluğum üzerinde, durun ilginç bir ayrıntı daha paylaşayım üniversite hakkında, Ürdünlü İş Adamı Hani Salah’ın yatırımlarıyla kurulan üniversitenin Yönetim Kurulu Başkanı Lüksemburg Prensi Jean.

Üniversitenin bir binası var ki ben diyeyim Boğaziçi Üniversitesi, siz deyin Hogwarts büyücülük okulu. Öyle efsane bir bina. Deniz kenarında enfes bir kampüs. 2014 yılında tarihi British Building’in restore edilmesiyle en iyi restorasyon ödülü alan bina, üniversitenin bulunduğu Senglea şehrinin de çehresini de değiştirdi.

Lübnan Eski Ulaştırma Bakanı Prof. Dr. Michel Najjar’ın rektörlüğünü yaptığı üniversite her geçen yıl büyümeye devam ediyor.

Hali hazırda 41 ülkeden 200’e yakın öğrencisi olan üniversitede 3 farklı fakülte bulunuyor:

Veri Bilimleri ve Mühendislik Fakültesi, İşletme Fakültesi ve Sanat Fakültesi

Peki hangi bölümler var?

Lisans bölümleri ile başlayalım.. Malum yazının girişinde de arz ettiğim gibi sınavlar henüz bitti. Gençlerin umudu iyi bir üniversite, iyi bir bölüm ve tabii ki iyi bir gelecek.

Malta Amerikan Üniversitesi’nde İşletme, İşletme ve Finans, Muhasebe, Oyun Geliştirme, İnşaat Mühendisliği, Yazılım Mühendisliği, Endüstri Mühendisliği, Makine Mühendisliği, Elektronik ve İletişim Mühendisliği, Grafik Tasarım ve Animasyon lisans programları bulunuyor. Benim içimin yağları Yazılım Mühendisliği bölümünü görünce eridi. Ah ben de genç olaydım.

Lisans programlarını bitirmiş, hala Türkiye’de aradığını bulamamış olanlar, şimdi sıra sizde. Malta Amerikan Üniversitesi’nde aşağıdaki yüksek lisans programları mevcut:

İşletme, Uygulamalı MBA – Turizm ve Konaklama Yöbetimi, Uygulamalı MBA – Sağlık Yönetimi, Siber Güvenlik, Bilgisayar Bilimleri, İleri Makine Mühendisliğidir.

Evet, Siber Güvenlik yüksek lisans programını görünce içim bir hoş oldu, ama benim önce hiç bitmeyen öğrenciliğimi lisans diplomam ile taçlandırmam lazım ki, bu fasla gelebilelim. Neyse konu ben değilim, devam edelim.

Buraya kadar üç aşağı, beş yukarı tüm özel üniversitelerin broşürlerinde göreceğiniz ayrıntılar. İlker Bey’e öğrenci kabul şartları ve aşamalarını sorduğumda şu yanıtı aldım:

“Lisans programlarına lise diploması ve lise not ortalamasıyla öğrenci kabulü yapıyoruz. ÖSYM sınav şartı aranmıyor.”

Türkiye’den başvuracak öğrenciler için çok önemli bir nokta.

E peki İlker Hocam, bu gencecik dimağlar Malta’da hangi dilde eğitim görecekler, dil yeterliliği olmayan sabi sübyan oralarda telef mi olacak?

“Elbette ki üniversitenin İngilizce hazırlık programı da var…”

Konuyu biraz daha duygusal zemine çekmek adına, öğrenim ücretlerini sordum. Doğrusu aldığım yanıtla epey bir şaşırdım. Zira Türkiye’deki özel üniversitelerin fiyatlarından daha düşük bir fiyat politikası var Malta Amerikan Üniversitesi’nin:

“Yıllık eğitim ücretleri lisans programları için 5000 Euro (yazıyla beş bin euro); yüksek lisansta ise 7000 EUR (yazıyla yedi bin euro) yıllık öğretim ücretimiz var.”

Hocam, burada biz bizeyiz, Türkiye’den gelecek öğrenciler için bir şey yapamaz mısınız? Bir hemşehri indirimi söz konusu olur mu?

“Üniversite akademik başarıya bağlı olarak yüzde 50’ye kadar burs imkanı da var.“

İlker Bey’i sorularımla epey darlasam da, bıkıp usanmadan hepsine cevap verdi. Yaban ellerde gencecik çocuklar sefil olmasın diye üniversitenin barınma imkânlarını da sormadan edemedim.

Üniversitenin yeni yapılan öğrenci yurdunda, iki kişilik odalarda, aylık yaklaşık 500 EUR’luk bir ücret ile konaklamak mümkünmüş.

İlker Hoca’nın misafirleri olduğu için ancak bu kadar soru sorabildim. Malta Amerikan Üniversitesi’ni merak eden okurlar, aşağıdaki linkten ayrıntılara ulaşabilir:

https://aum.edu.mt/admissions/entry-requirements/

Dil bariyeri olan okurlarımız için, son bir kıyak ile bu yazımızı bitirelim. Sorularınız için İlker Bey’e [email protected] e-posta adesinden ulaşabilirsiniz.

Kaynak: Karar Gazetesi

https://www.karar.com/yazarlar/ziyahan-albeniz/maltada-universite-okumayi-bir-dusunun-gencler-1596773

Son Haberler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz