35.9 C
Malta
Perşembe, Ağustos 15, 2024
spot_img
spot_img

Malta’daki Kiracıların Yalnızca %10’u Maltalı

Merkez Bankası’nın 2024 yılı ilk çeyrek raporuna göre, Malta’daki kiracıların yalnızca %10’u Maltalı. Kiracıların %17’si AB vatandaşı, %73’ü ise AB dışı ülkelerden gelen yabancılar.

Kiracıların %64’ü 37 yaş ortalamasında ve erkeklerden oluşuyor. Bu kiracıların %91’i tam zamanlı çalışıyor. Ancak, kiracıların sadece %29’u yükseköğrenim görmüş.

Kiracıların %40’ı aile dışındaki kişilerle ev paylaşıyor ve %74’ü bir yıllık kira sözleşmesine sahip. Kiracılar aylık ortalama 650 euro kira ödüyor. Kiracıların %44’ü 600-899 euro arasında kira öderken, %39’u 600 euronun altında ve %18’i 900 eurodan fazla kira ödüyor. Kiracıların %15’i ise devletten konut yardımı alıyor.

Malta’daki ev sahiplerinin ise neredeyse tamamı (%97) Maltalı. Ortalama olarak her bir ev sahibi 2.7 kiralık mülk sahibi. Ev sahiplerinin %42’si sadece bir mülk kiraya veriyor. Ayrıca, 50 yaş üstü ev sahipleri, kiralık mülklerin %65’ini yönetiyor.

Kiracıların %40’ı Northern Harbour bölgesinde yaşıyor. Sliema, St Julian’s ve Msida bölgeleri kiracıların %20’sini barındırıyor. Northern bölgesinde ise kiracıların dörtte biri yer alıyor ve en fazla kiracının bulunduğu yer St Paul’s Bay.

Kiracılar genellikle genç, eğitimli ve çoğunluğu yabancı. Kiracılar genellikle başkalarıyla konut paylaşıyor ve sık sık taşınıyorlar. Kiracıların üçte biri Malta’dan ayrılmayı planlarken, bir diğer üçte biri Malta’ya yerleşip mülk satın almayı düşünüyor.

Ev sahipleri ise genellikle Maltalı, yaşlı ve üçte biri emekli. Ev sahiplerinin %80’i beşten az mülke sahip ve %40’ı sadece bir mülk kiralıyor. Ev sahiplerinin çoğu mevcut durumlarından memnun ve büyük bir kısmı kira piyasasından çıkmayı düşünmüyor.

Konut İdaresi ve emlakçılarla ilgili hizmetlerden kiracılar, ev sahiplerine göre daha memnun. Ancak, ev sahipleri de genel olarak durumlarından memnun olup, büyük bir kısmı mevcut kira sözleşmelerini yenilemeyi planlıyor.

Son Haberler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz