Site icon Malta Haber

Malta’nın İstanbul Konsolosu, Bağımsızlık Günü Kutlamaları İçin Rekor Harcama Yaptı

Malta’nın İstanbul’daki Başkonsolosluğu, geçen ay Malta’nın 60. Bağımsızlık yıldönümü için düzenlenen bir etkinlikte yaklaşık €80.000 harcadığı ortaya çıktı.

Çarşamba günü parlamentoda sunulan rakamlar, bağımsızlık günü etkinliği düzenleyen 26 büyükelçilik ve konsolosluktan Malta’nın İstanbul Başkonsolosluğunun, 5 yıldızlı CVK Park Bosphorus otelinde 600 kişilik bir resepsiyon için €78.540’lık en yüksek fatura ile birinci sırada yer aldığını gösterdi.

İstanbul’daki başkonsolosluk, resepsiyona Ekonomi Bakanı Silvio Schembri, İstanbul’un Başkan Yardımcısı Özlem Bozkurt Gevrek, Müşavir Kathleen Vella Mamo ve İstanbul Belediyesi Kültürel Miras Başkanı Oktay Özel’in de aralarında bulunduğu 600 konuğu ağırladı.

Diğer konuklar arasında Malta Enterprise, Malta Ticaret Odası ve Ulaştırma Malta yetkilileri yer aldı. Malta Odası sözcüsü, Times of Malta’ya temsilcilerinden hiçbirinin etkinliğe katılmadığını söyledi.

Resepsiyon, İstanbul Basilica Cistern ve konsolosluk tarafından ortak küratörlüğünde düzenlenen, Malta ve İstanbul’daki antik yer altı su deposu fotoğraflarını sergileyen bir sergi içeriyordu.

Tüm bunları ağırlamak ucuz değildi: İstanbul’daki etkinliğin maliyeti, Çin, Berlin, Londra, New York, Cenevre, Paris, Sidney, Brüksel, Dublin, Viyana ve Lizbon’daki Malta büyükelçilikleri ve konsoloslukları tarafından düzenlenen etkinliklerin toplam masrafından daha fazlaydı.

Dünya genelindeki Malta büyükelçilikleri, konsoloslukları ve yüksek komisyonları, Malta’nın bağımsızlığının 60. yılı için toplamda 300.000 Euro’dan biraz fazla harcama yaptı. Bu, İstanbul etkinliğinin tahsis edilen harcamanın her 4 Euro’dan 1 Euro’luk bir kısmını emdiğini gösteriyor.

İstanbul, ülkenin en büyük şehri ve ulusal GSYH’nin yaklaşık üçte birini üretiyor.

Harcama rakamları, Malta’nın bağımsızlığını İngilizlerden ilan etmesinin 60. yıldönümü vesilesiyle etkinlikler düzenleyen büyükelçiliklerin bir listesini sunan Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Ian Borg tarafından verildi.

Borg, etkinliklerin bakanlığın devrettiği ödeneklerle ve her büyükelçiliğin aldığı sponsorluklarla finanse edildiğini söyledi.

Borg, rakamları muhalefet milletvekili Beppe Fenech Adami’nin bir meclis sorusuna verdiği cevapta sundu.

Dışişleri Bakanlığı: Etkinlik İstanbul’un iş dünyasını hedef aldı

Dışişleri Bakanlığı, sorulara verdiği cevapta, İstanbul etkinliğinin maliyetinin büyük bölümünün özel sektör sponsorlukları tarafından karşılandığını, diğer fonlamanın ise diğer devlet kurumları tarafından karşılandığını söyledi. Bakanlık, bu sponsorların bir listesini de sundu.

Bakanlık sözcüsü, tüm büyükelçilikler, konsolosluklar ve yüksek komisyonların da etkinlik düzenlemek için bakanlıktan 3.500 Euro’luk bir hibe aldığını ekledi.

Malta’nın Ankara’daki büyükelçiliği, geleneksel Malta yemekleri olan galletti, zeytin ve bigilla’nın yer aldığı 16.000 Euro’luk daha mütevazı bir etkinlik düzenledi.

Dışişleri Bakanlığı, İstanbul etkinliğinin şehrin gemi inşa endüstrisine ve geniş iş çevresine yönelik olduğunu söyledi.

İstanbul, ülkenin en büyük şehri ve Türkiye’nin GSYH’sinin yaklaşık yüzde 30’unu üretiyor. Türkiye’nin ulusal ekonomisi dünyanın en iyi 20 ekonomisi arasında yer alıyor.

Bakanlık, Ankara etkinliğinin ağırlıklı olarak Türk yetkililer, çeşitli bakanlıkların yetkilileri, diplomatik korpusun üyeleri, iş odaları, işletmeler, sivil toplum kuruluşları ve diğer dernekler için düzenlendiğini söyledi.

İstanbul’un yüksek fiyatları, maliyetlerin de yükselmesine neden olduğunu söyledi bakanlık.

Diğer şehirler ne harcadı?

Malta’nın Mısır’ın başkenti Kahire’deki büyükelçiliği, 17 Eylül’de Malta’nın bağımsızlığından önce ve sonra kimliğini sergileyen bağımsız bir etkinlik ve ertesi gün akşam resepsiyonu olmak üzere iki etkinlik için 28.000 Euro harcadı.

Etkinlikler, Investia Capital Group, Methode Electronics, taş üreticileri şirketi Marmonil ve Malta Turizm Kurumu tarafından sponsor edildi.

Malta’nın Viyana’daki büyükelçiliği, Avusturya Bilimler Akademisi’nde 300 kişiyi ağırlamak için 23.804 Euro harcadı.

Konuklar, Turizm Çalışmaları Enstitüsü’nden şefler tarafından hazırlanan geleneksel Malta mutfağını tatma fırsatı buldu.

Büyükelçilik, sponsorları olan Viyana Havalimanı, Visit Malta, KM Malta Airlines, Marsovin ve Quick Turtle’a teşekkür etti.

Malta’nın Toronto, Kanada’daki Başkonsolosluğu, Bağımsızlık Günü’nü kutlamak için Niagara Şelalesi’ni Malta renklerinde aydınlatmak için 4.051 Euro harcadı. Ayrıca kokteyl tarzı bir etkinlik düzenledi.

Londra’daki Yüksek Komisyon, Piccadilly Circus’ta özel bir konser ve ağ kurma etkinliği düzenlemek için 2.494 Euro harcadı.

Kaynak: Times of Malta

Exit mobile version