Site icon Malta Haber

Mater Dei Acil Servisi’nde 14 saatlik beklemeyle ‘kaos’ yaşandı

Mater Dei Acil Servisi, 14 saatlik beklemeyle ‘kaos’ yaşadı. Acil servis aşırı yoğunlaştı.

Mater Dei Acil Servisi, bir haftalık sıcak dalgasının ardından hizmetlerin gerildiği bir dönemde Perşembe günü aşırı yoğunlaştı. Hem yataklardaki hem de hatta St. Luke’s Hastanesi’ndeki hemşirelerden yardım istendi.

Kaynaklara göre, hastaneye başvuranların sayısı normalin oldukça üzerindeydi ve durum kontrolden çıkmaya başlayınca yönetim, diğer bölümlerde çalışan hemşireleri acil servise yardıma çağırdı.

Cumartesi ve Salı günleri arasında en az 11 kişi sıcakla ilgili hastalıklar nedeniyle hayatını kaybetti ve sıcak çarpması ve dehidrasyon belirtileri gösterdi.

Sağlık otoriteleri, 24 ve 25 Temmuz’da kaydedilen bu ölümlerin 52 ile 97 yaşları arasındaki kişileri kapsadığını belirtti.

Ulusal Ölüm Kayıt Defteri’ne göre, 20 ve 21 Temmuz arasında başka iki ölüm kaydedildi ve ölüm belgesinde dehidrasyon/hipertemi olarak belirtildi.

Bu yıl 20 Temmuz’dan önce hiçbir hipertemi/dehidrasyon ölümü kaydedilmemişti.

Bu ölümler, Malta’nın, uzun süren elektrik kesintilerinin yaşandığı bir sıcak hava dalgasının ortasında zor zamanlar geçirdiği bir dönemde kaydedildi ve insanlar bunaltıcı sıcakta serinlemek için zorluk çekiyorlar.

Kaynaklara göre, acil bekleme odası ve çevresi korkunç bir durumda.

Bir hemşire “Bir sedye için daha yer yok.” diye konuştu.

Bir diğer hastane çalışanı; “İnsanlar saatlerce bekliyor. 9’da buraya gelen hastalar, ertesi sabah saat 1’de tedavi edildi. Burası tamamen kaos içinde ve daha fazla personel getirilmesine rağmen baş edemiyoruz.” dedi.

Kaynaklar, acil serviste bekleyen insanların çoğunun yaşlı ve zayıf hastalar olduğunu, birçoğunun tekerlekli sandalyelerde veya sedye üzerinde oturduğunu söyledi.

Vakaların çoğu, yakın tarihli sıcak hava dalgası ile ilgiliydi ve çoğu sıcak çarpması, aşırı dehidrasyon, solunum zorlukları ve şok durumuna giren vücutla ilgiliydi.

Hastane kaynağı, olağan triajın yine de ölüme yakın durumda olanlara öncelik verildiğini söyledi.

Hemen tedavi gerektiren ancak öncelikli olmayan hastaların beklemesi istendi, sağlık merkezlerinde tedavi edilebilecek olanlar ise yine hastanede tedavi edildi.

Bir doktor; “Kazazede dolu. Acil servis tamamen aşırı yüklü. Influenza sezonunun yoğunluğunu karşılamak için genellikle açılmayan koridorlar ve alanlar dahil olmak üzere, hiç kullanılmayan bölgeler açıldı.” diye konuştu.

“Hastaların çoğu yaşlı vatandaşlar, bazıları yaşlı bakım evlerinden geliyor. Yaşlılar, küçük çocuklar gibi, bu tür koşullarda ilk dehidrate olanlardır ve solunum gibi diğer zorluklarla karşılaşırlar. Bu, temel sağlık sorunlarından daha da fazlası.” diye ekledi.

Bir kaynak, aniden artan çağrı sayısı nedeniyle ambulans hizmetinin de etkilendiğini ve bazı gecikmelere neden olduğunu söyledi.

Bu haftanın başlarında babasını sıcak çarpması nedeniyle kaybeden bir kadın, tedavi edilmek için uzun süre beklemenin onun ölümüne yol açan bir faktör olabileceğine inandığını söyledi.

“Babam, sepsis ve dehidrasyonla hastaydı ve beklemek zorunda kaldığı 13 saatlik süreci dışlamak zor.” dedi.

Kaynak: Times of Malta

Exit mobile version