25.9 C
Malta
Pazartesi, Ağustos 26, 2024
spot_img
spot_img

NASA: Uzayda Mahsur Kalan Astronotlar Ancak 2025’te Dünyaya Dönebilecek

Haziran ayının başında, iki tecrübeli test pilotu Butch Wilmore ve Suni Williams, Boeing Starliner aracıyla Uluslararası Uzay İstasyonu’na (ISS) fırlatılmıştı. Görevleri gereği sadece bir hafta uzayda kalmaları planlanan astronotlar, teknik aksaklıklar nedeniyle haftalardır ISS’te mahsur durumda.

NASA, Cumartesi günü yaptığı açıklamada, astronotların ancak 2025’te Dünya’ya dönebileceğini duyurdu. Açıklamaya göre, Boeing’in uzay aracındaki itici takımların arızalanması ve helyum sızıntılarının tespit edilmesi üzerine astronotları bu araçla geri getirmek çok riskli bulundu. NASA, astronotların güvenli bir şekilde Dünya’ya dönmesi için Elon Musk’ın uzay firması SpaceX ile anlaştı.

Wilmore ve Williams, 5 Haziran’dan bu yana uzayda bulunuyor. Yörüngedeki laboratuvara yaklaşık bir haftalığına gönderilen astronotların, Haziran ortasında Dünya’ya dönmeleri bekleniyordu. Ancak Starliner mekiğinde yaşanan teknik sorunlar nedeniyle bu süreç defalarca ertelendi. NASA yetkilileri, haftalardır astronotların nasıl geri döneceği konusunu tartışıyordu. Son olarak, astronotların ancak Şubat 2025’te Dünya’ya dönebileceği kararlaştırıldı.

Öte yandan, Starliner kapsülünün mürettebatsız olarak eylül ayı başında otomatik pilotla New Mexico çölüne iniş yapması planlanıyor.

NASA’nın Yönetici Yardımcısı Jim Free, bu zor kararın alınmasının kolay olmadığını belirterek, “Ancak kesinlikle doğru bir karar aldığımızı düşünüyoruz” ifadelerini kullandı.

Kaynak: Euro News

Son Haberler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz