Türkiye, küresel vergi kaçakçılığıyla mücadeleyi hedefleyen ‘Finansal Hesap Bilgilerinin Otomatik Değişimi Anlaşması’nı 31 Aralık 2019’da onayladı.
Peki Avrupa ülkelerinde yaşayan 5 milyonu aşkın Türk vatandaşını yakından ilgilendiren bilgi paylaşımı hangi ülkelerle ne zaman başlayacak ve hangi bilgiler diğer ülkelerle otomatik olarak paylaşılacak?
Kimlerin bilgileri paylaşılacak?
İkamet ettikleri ülke dışında finansal hesapları olan kişilerin bu ülkelerdeki hesap bilgileri, yerleşik (mukim) olunan ülkeye, her yıl diğer ülke vergi idarelerince, vergisel amaçlarla kullanılmak üzere mütekabiliyet esasında (karşılıklı) ve otomatik olarak elektronik ortamda gönderilecek.
Bilgiler nasıl toplanıyor?
Vatandaşlık bilgilerin toplanmasında rol oynamıyor. Burada özellikle ikametgah ve mükelleflik konusuna bakılıyor. Kişilerin ikametgah adresi, Otomatik Bilgi Paylaşımı’nı ilgilendiren ülkelerden birini kapsıyorsa, bu kritere göre kişilerin bilgileri bankalar aracılığıyla maliye bakanlığına aktarılıyor. Daha sonra kişinin ikametgahı hangi ülkesi ise, o ülkenin makamlarıyla bu bilgiler paylaşılıyor.
Hangi bilgiler paylaşılacak?
İlgili kişinin mevduat, saklama ve yatırım kuruluşları ile belirli sigorta şirketleri nezdindeki;
-Mevduat hesapları (Hesaba yıl içinde ödenen faiz, temettü gibi gelirlerin ya da hesapta tutulan varlıklardan elde edilen gelirlerin toplam brüt tutarı),
-Saklama hesapları (Hesap numarası, hesap bakiyesi ya da değeri),
-Ortaklık ve borç ilişkisi menfaati,
-Nakdi değer sigorta sözleşmeleri,
-Düzenli ödeme sözleşmelerine
ilişkin finansal bilgilerinin yanı sıra yerleşik (mukim) olduğu ülke ve vergi kimlik numarası (VKN) paylaşılacak.
Türk yetkilileri, gayrimenkul ve taşıt bilgilerinin otomatik bilgi değişimi kapsamı dışında tutulacağını belirtiyor. Yetkililere göre hesap hareketleri detayları da bu kapsamda finansal kuruluşlardan alınmayacak ve paylaşılmayacak.
Otomatik Bilgi Paylaşımı ne zaman başlayacak?
Gelir İdaresi Başkanlığı, Türkiye’nin 2018 yılı itibariyle Norveç ve Letonya ile otomatik bilgi değişimini başlattığını açıkladı.
2020 yılı itibariyle İngiltere, Danimarka, Finlandiya, İsveç, İtalya, Kanada ve Avustralya’nın aralarında olduğu 54 ülke ile 2019 yılına ait finansal bilgilere ilişkin otomatik bilgi paylaşımı başlatıldı.
Ancak Türkiye, 2020 yılı bilgi değişimi takvimine anlaşmaya taraf ülkelerden Almanya, Hollanda, Belçika, Avusturya ve Fransa’yı almadığını duyurdu.
Almanya Federal Maliye Bakanlığı, 1 Temmuz 2020’de yayımlanan genelge ile 2019’a dair karşılıklı otomatik bilgi paylaşımı yapılacak ülkeler listesinde Türkiye’nin de bulunduğunu açıklamıştı.
Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından yayımlanan Finansal Hesap Bilgilerinin Rehberi belgesinde ilerleyen süreçte bilgi değişimi yapılan ülke sayısının arttırılacağını duyuruldu.
Elde edilen bilgilere göre Türklerin 2020 yılına ilişkin verileri, 2021 yılında Almanya, Fransa, Hollanda, Belçika, Avusturya ve Fransa ile de paylaşılacak. Uzmanlar bu ülkelerle de paylaşımın kaçınılmaz olduğunu düşünüyor.
Otomatik Bilgi Paylaşımı nedir?
136 ülke, G20’nin ve AB’nin uluslararası ölçekte vergi kayıp ve kaçağı ile mücadele çalışmaları sonucunda, ‘Vergi Konularında Karşılıklı İdari Yardımlaşma Sözleşmesi’ne imza attı.
Söz konusu bu sözleşmeyi 2011 yılında imzalayan Türkiye, uygulamayı düzenleyen ve bugün itibarıyla 107 ülkenin taraf olduğu “Finansal Hesap Bilgilerinin Otomatik Değişimine İlişkin Çok Taraflı Yetkili Makam Anlaşması’nı Nisan 2017’de imzaladıktan sonra 31 Aralık 2019’da onaylandı.
Bu anlaşmaya göre, imzacı ülkeler, karşılıklı olarak, ilgili ülkelerin mukimlerine ait finansal hesap bilgilerini, finansal kuruluşlardan toplayıp ayrı bir talep gerekmeksizin otomatik olarak her yıl ilgili ülkeyle paylaşacaktır.
Türkiye’de otomatik bilgi değişimi için bilgileri toplama ve paylaşma yetkisi, Hazine ve Maliye Bakanlığı’na bağlı Gelir İdaresi Başkanlığı’na verildi.
24 Ocak 2021 / Malta
Kaynak: euronews