Papa Francis, Akdeniz üzerinden Avrupa’ya ulaşmaya çalışan göçmenlere yönelik kötü muamele ve ilgisizliği sert bir dille eleştirdi. Papa, bu kişilere yardım etmeyi reddetmenin “ağır bir günah” olduğunu vurguladı.
Akdeniz, Kuzey Afrika ve Orta Doğu’dan kaçan binlerce göçmenin Avrupa’ya ulaşmaya çalıştığı tehlikeli bir rota olmaya devam ediyor. Derme çatma teknelerle bu tehlikeli yolculuğa çıkan göçmenler, son on yıldır Avrupa’da ciddi bir tartışma konusu oldu. Uluslararası Göç Örgütü’nün verilerine göre, 2014 yılından bu yana Akdeniz’de kaybolan göçmen sayısı 30 bini aştı.
Papa Francis, Çarşamba günü Vatikan’da yaptığı genel hitapta, İtalya’da Sınır Tanımayan Doktorlar’a ait bir kurtarma gemisine yönelik 60 günlük alıkoyma kararını da eleştirdi. Yetkililer, geminin 23 Ağustos’ta gerçekleştirdiği bir dizi kurtarma operasyonunu yetkililere zamanında bildirmediğini iddia etti. Sınır Tanımayan Doktorlar ise bu suçlamaları reddederek, “Hayat kurtarmak gibi yasal bir görevi yerine getirdiğimiz için cezalandırıldık,” açıklamasında bulundu.
Papa, konuşmasında göçmenlerin barış ve güvenlik içinde yaşayabilecekleri yerlere ulaşabilmeleri için erişim yollarının genişletilmesi gerektiğini belirtti. Ayrıca, “adalet, kardeşlik ve dayanışmaya dayalı bir küresel göç yönetimi” çağrısında bulunan Papa, sorunun sınırların militarizasyonu ile çözülemeyeceğini ifade etti.
Bu açıklamalar, Papa Francis’in önümüzdeki hafta başlayacak ve Güneydoğu Asya’daki dört ülkeyi kapsayacak olan uzun yolculuğundan önceki son halka hitabı oldu. 87 yaşındaki Papa, sağlık sorunları nedeniyle tekerlekli sandalye kullanıyor ve bu, onun bugüne kadarki en uzun seyahati olacak.
Kaynak: Euronews