27.9 C
Malta
Perşembe, Eylül 5, 2024
spot_img
spot_img

Pasaportta Çifte Standart: Hem Geçersiz Hem de Pahalı

Türk pasaportu, Avrupa ve gelişmiş ülkelerin pasaportlarından iki kat daha pahalı. Türkiye’de bir emekli, maaşının yüzde 65’ini, asgari ücretli ise yarısını pasaporta yatırmak zorunda kalıyor. Oysa dünyanın en geçerli pasaportuna sahip Almanya’da bir emekli veya asgari ücretli, maaşının sadece 18’de biriyle 10 yıllık pasaport alabiliyor.

Türkiye’de Pasaport Harcı Adaletsizliği

Türkiye’de devletin resmi harçları vatandaşlara farklı uygulanıyor. Anayasa’ya göre vatandaşlar kanunlar önünde eşitken, devletin harç ve defter paraları Türk vatandaşları arasında ayrımcılık yaratıyor. Türkiye’de pasaport harçları, defter parası ile birlikte 3 yıl ve üzeri pasaportlar için 8.623 TL olarak uygulanıyor, bu da yaklaşık 229 Euro’ya denk geliyor.

Yurt Dışındaki Türklere Daha Ucuz Pasaport

Aynı pasaport, yurt dışında yaşayan bir Türk için ise tüm masraflarla birlikte (pasaport harcı, defter parası ve posta) 105 Euro. Yani Türkiye’de yaşayan bir Türk, yurt dışında yaşayan bir Türk’ten iki kat fazla pasaport harcı ödüyor. Türkiye’deki emekli maaşları, asgari ücretler ve ortalama maaşlar Avrupa’dakilerin ortalama beşte biri kadar. Avrupalının beşte biri kadar kazanan bir Türk, onun iki katı kadar pasaport ücreti ödemek zorunda kalıyor.

Eşitlik İlkesine Aykırı

Devletin harçlarının vatandaşlara farklı uygulanması, anayasanın eşitlik ilkesine ve tüm yasalara aykırıdır. Devletin harç veya vergileri, tüm vatandaşlara eşit şekilde uygulanmak zorundadır; farklılık olması kanunen yasaktır.

Hem Geçmiyor Hem Pahalı

Türk pasaportu, dünyanın en pahalı pasaportlarından biri olma unvanını da elinde bulunduruyor. Dünyanın en geçerli pasaportları olan ve 194 ülkeye vizesiz girilen Almanya, Fransa ve Japonya pasaportları, Türk pasaportundan iki kat daha ucuz. Bu ülkelerde ortalama emekli maaşları veya asgari ücretler net 1.800 Euro civarındayken, ayda 340 Euro’ya denk gelen maaşla geçinmeye çalışan Türk emekliler, pasaport alabilseler bile son yıllarda hızla değer kaybeden Türk pasaportuyla 199 ülkeden 52’sine vizesiz giremiyor.

Ülke Ülke Pasaport Harçları

Dünyanın çeşitli ülkelerinde pasaport harçları şu şekilde: 10 yıl süreli Alman pasaportu 101 Euro, Hollanda’da 10 yıllık pasaport 158 Euro, İsviçre’de 140 Euro, Avusturya’da 76 Euro, Fransa’da 96 Euro, ABD’de 130 Dolar, İngiltere’de 124 Sterlin, Japonya’da 117 Euro, Meksika’da 164 Euro, Avustralya’da 221 Euro. Türkiye’den daha pahalı pasaport veren ülkeler ise Suriye ve Lübnan olarak sıralanıyor. Suriye’de 6 yıllık pasaport 285 Euro, 10 yıllığı ise 600 Euro. Lübnan’da 10 yıllık pasaport yaklaşık 760 Euro, yurt dışından başvuru yapan Lübnanlılar ise yurt dışındaki Türkler gibi daha az ödüyor ama bu da 600 Euro’yu buluyor.

Bu çifte standart uygulamalar, Türkiye’de pasaport sahibi olmak isteyen vatandaşların karşılaştığı ekonomik ve hukuki adaletsizliği gözler önüne seriyor.

Kaynak: Sözcü

Son Haberler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz