25.9 C
Malta
Pazar, Eylül 1, 2024
spot_img
spot_img

Pınar Yalçınkaya yazdı: “FRIED GREEN TOMATOES” (Kızarmış Yeşil Domatesler)

1991 yapımı bir Amerikan filmi Kızarmış Yeşil Domatesler, Fannie Flagg’in aynı adlı romanından uyarlanmıştır. Filmin yönetmenliğini Jon Avnet yapmıştır. Başrollerinde Kathy Bates, Jessica Tandy, Mary Stuart Masterson ve Mary-Louise Parker gibi isimler yer alır. Film, kadın dayanışmasını, dostluğu ve toplumsal önyargıları ele alarak sıcak ve duygusal bir hikâye sunar.

Film, Evelyn Couch (Kathy Bates) isimli orta yaşlı bir kadının huzurevinde Ninny Threadgoode (Jessica Tandy) adında yaşlı bir kadınla tanışması ve onun anlattığı hikayelerle hayatının değişmesini konu alır. Ninny, Evelyn’e 1920’lerde Alabama’da yaşayan İdgie Threadgoode ve Ruth Jamison’ın sıra dışı dostluğunu ve yaşadıkları maceraları anlatır. Hikâye, kadınların cesaretlerini ve bağımsızlıklarını keşfetmeleri, geleneksel cinsiyet rolleriyle mücadeleleri ve birbirlerine olan bağlılıkları üzerinden ilerler.

Kadın karakterlerin güçlenmesini, dostluk ve dayanışma temalarını işlerken toplumsal normlara karşı duran bir anlatı sunar. Aynı zamanda ırkçılık, aile içi şiddet, cinsiyet eşitsizliği gibi konulara da değinir. Evelyn’in Ninny’nin anlattığı hikayelerden aldığı ilhamla kendi hayatını bambaşka bir şekilde dönüştürmesi, özellikle biz kadınlara ilham verici ve umut dolu bir mesaj sunar. Film, sadece dostluk temalı bir film olmanın ötesinde aynı zamanda toplumsal bir eleştiri niteliğindedir.

Biz kadınların, dünyanın neresinde, hangi yaşta olursak olalım değişim yaratacak güçlü bağlarımız ve cesaretimiz var. Tam olarak da bu sebepten bu film, dönemin ötesinde bir etkiye sahip.

İyi seyirler!

Son Haberler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz