25.9 C
Malta
Cuma, Ağustos 9, 2024
spot_img
spot_img

“Rahat Yazar” ile farklı ülkelerde yaşama tecrübesi üzerine söyleşi

Değerli okurlar; sadece uzaktan tanımakla kalmayıp iş arkadaşlığı da yapmış olduğum çok sıra dışı ve eğlenceli bir arkadaşımla söyleşi yaptığım için oldukça heyecanlıyım.

Daha önce 3 yıl Malta’da yaşamış ve şu anda Yunanistan’da hayatını sürdüren Ahmet Emin Şensoy namıdiğer “Rahat Yazar”, Youtube kanalında Malta ile ilgili videolar yayınlamış ve blogunda Malta hakkında yazılar yazmıştı.

Farklı ülkelere seyahat etmiş ve bambaşka kültürlerin içinde yaşamayı tecrübe etmiş bir Türk olan Ahmet Emin Şensoy’a Malta, Yunanistan, seyahat ve tanık olduğu kültürlere dair sorular yönelttik. Keyifli bir söyleşi tam da burada başlıyor.

1- Ahmet Bey, öncelikle söyleşi talebimizi kabul ettiğiniz için çok teşekkür ediyorum. Bize biraz kendinizden bahseder misiniz?
Ben teşekkür ederim. 1990 doğumluyum. Doğuş Üniversitesi’nde Endüstri Mühendisliği okudum. 2019 ekim ayından beri Yunanistan’da yaşıyorum. 2016-2019 yılları arasında Malta’da yaşamıştım. Okuduğum bölümle alakalı mezun olmak için stajlar yapmıştım ama iş hayatım medya-tv sektöründe geçti. Bir dönem Star tv’de çalıştım. Sosyal medya yöneticiliği,
editörlük gibi işler yaptım. Magazinin içindeydim diyebilirim. Rahatyazar.com adresindeki blogum sayesinde etkinliklere davet ediliyordum, markalarla projeler yaptım.

2- Malta serüveninizden bahseder misiniz, nasıl başladı? Neden Malta’ya geldiniz,
sonrasından neden gittiniz?
Üniversiteden mezun olduktan sonra asteğmen olarak uzun dönem 12 ay askerlik yaptım. Şanlıurfa-Suriye sınır hattında aylarca yaşadığım için askerlik sonrası yurt dışı hayalim vardı. 2015 yaz aylarında Malta’ya 3 aylık ingilizce dil okuluna gittim. Sonrasında iş bulup orada 3 yıl yaşadım. Çalıştığım uluslararası oyun şirketi Türk departmanını Tiflis’e taşıyınca Malta’dan Türkiye’ye döndüm ve birkaç ay ülkemde çalışıp tekrar yurt dışına Yunanistan’a geldim.

3- Malta’da günleriniz nasıl geçiyordu? Malta’da yaşamanın keyifli yanları nelerdi?
Malta küçük bir ada ülkesi ve insana hep tatildeymişsin havası yarattığı için orada
yaşamaktan mutluydum. Özellikle başkent Valletta’nın tarihi dokusu insana eski zaman filmlerinde yaşıyor hissi veriyor. Malta’nın küçük bir ülke olması hep aynı yerde sıkışma hali yaptığı için oradayken birçok Avrupa ülkesine seyahat ediyordum. İtalya, İspanya, Almanya ve Hollanda gibi pek çok Avrupa ülkesine seyahat ettim. Malta ile ilgili youtube.com/rahatyazar adresimde birçok video yayınladım.

4- Aynı soruyu Yunanistan için soracağım. Yunanistan’da günleriniz nasıl geçiyor? Orada yaşamanın keyifli yanları neler?
Burada bir finans şirketinde çalışıyorum. Yunanistan’da hayat daha ucuz. Ev kiraları Malta’ya göre çok uygun. Yemekler, yani Yunan mutfağı Türk damak zevkine uyuyor ve o açıdan daha iyi. Buraya gelmeden önce bu kadar fazla ada olduğunu bilmiyordum. Neden Yunan adalarının bu kadar ünlü olduğunu anladım. Hem İstanbul kadar yorucu bir şehir hayatının olmaması, hem de istediğin zaman denize, güneşlenmeye gidebilmek büyük lüks.

5- Bir Türk olarak Yunanistan ve Malta’da yaşamayı tecrübe ettiniz. Sizce yurt dışında yaşamak isteyen bir Türk hangi ülkede daha rahat yaşayabilir?
Sadece bu iki ülkeyi kıyaslayabilirim. Yaşadığım bu ülkeler kafa olarak rahat ama gelişmiş büyük Avrupa ülkelerinde yaşamadığım için henüz diğer ülkeler ile karşılaştırma yapamıyorum. İki ülke
de rahat ama Malta’da aylık geliriniz fazla olsa bile, hayat ada ülkesinde daha pahalı sonuçta yine hemen hemen aynı standartlarda yaşarsınız diyebilirim. Komşu ülke olduğu için Yunanistan’ı tercih ediyorum yani buranın denizi, kumsalı ve doğası daha iyi.

6- Bir Türk olarak iki yabancı ülkede yaşamak size neler kattı?
Röportajın başında dediğiniz gibi farklı ülke insanlarını tanımak ve onların kültürleri hakkında bilgilenmek insanın ufkunu geliştiriyor. Yakın arkadaşlarım genelde farklı milliyetlerden oluyor. Malta’da vakit geçirmekten keyif aldığım dolu Türk arkadaşım olsa da ev arkadaşlarım yabancıydı hep. O yüzden farklı ülkede yaşama hayali kuranlara ya da dil okulu düşünelere tavsiyem, gittikleri yerlerde Türk arkadaş çevrelerinin dışına çıksınlar yoksa farklı ülkede yaşadıklarını
hissedemezler.

7- Sokak röportajlarına ve sosyal medyaya bakınca Türkiye’deki gençlerin birçoğu yurt dışına yaşamayı istiyor gibi geliyor bana. Sizce de öyle bir algı var mı? Sosyal medyada yaptığınız işleri keyifle takip eden biri olarak sormak istiyorum, insanlar size yurt dışına nasıl çıkabileceğine dair danışıyor mu?
Bu ara, uzun bir süredir Malta’da yaşamıyor olmama rağmen orada iş bulmakla ilgili her gün soru alıyorum. Türkiye’de insanlarda yurt dışına yerleşme konusu sürekli gündemde. Malta’da yaşarken ‘ne zaman döneceksin ülkene?’ diyenler ülkede darbe girişimi olduğunda ‘sakın gelme’ yazmaya başlamıştı. Şimdi de ekonomik belirsizlik ve göçmen sorunu gibi konuların gündemde oluşu ile bu tarz konulara ilgi arttı.

8- Akdeniz ülkelerinin ortak bir ruhu olduğuna inanırım. Benzer karakteristik özellikleri olduğunu düşünürüm. Peki sizce Malta ve Yunanistan’ın ortak ve farklı yanları var mı? Varsa nelerdir?
İnsanları samimi, güler yüzlü yani o açıdan Malta’da olduğu gibi yabancılık çekmiyorsunuz. Yunanistan ile yemeklerden tutun, dilimizdeki kelimelere kadar benzerliğimiz var. Burası gerçek bir ülke yani trene, metroya falan binerek şehir hayatını yaşıyorsunuz Atina’da. Malta’da o yoktu yani bildiğiniz ada hayatı ve en uzak yere yarım saatte arabayla gidiyorsunuz.

9- Malta’yı özlüyor musunuz? Bir fırsat çıksa karşınıza Malta’da tekrar yaşamak ister misiniz?
3 yıl yaşadım ve hayatımda güzel bir anı olarak kaldı. Daha büyük ve gelişmiş bir ülkedeki fırsat bana daha çok şey katar bundan sonra. Güzel bir ada ülkesi ama ilerisi için hedefleri olan biri orada ilerleyemez. Bir Türk’in orada çalışabileceği iş sektörleri sınırlı. Orayı özlersem en fazla nostalji olsun diye tatile giderim.

10- Peki Türkiye’de yaşamayı özlüyor musunuz? Türkiye’ye dönmek gibi bir düşünceniz var mı?
Tatillerde gidiyor olmak şimdilik güzel yani herkes için yabancı olan caziptir ve yeni şeyler öğrenirsin. Medya dünyasının içinde, İstanbul’u da zamanında doyasıya yaşamış biri olarak
özlemiyorum. Türkiye’de yaşayanlar bile birkaç yıl önceki İstanbul’un halini özlediği için benim için değişen bir şey yok yani istediğim zaman gider, gelirim.

11- Malta deyince aklınıza gelen üç kelime nedir?
Rahatlık, eğlence ve ‘mela’ diye bir sözcük var sürekli kullandıkları onu unutamam. 😊

12- Yurt dışında yaşamak isteyenlere neler tavsiye edersiniz?
Gözünüzde çok büyütmeyin derim çünkü ben bugüne kadar küçük ülkelerde yaşadım ve Malta, Yunanistan gibi ülkelerle Türkiye’yi kıyaslayamazsınız bile. Herkesin şikayet ettiği noktalar vardır ama sağlık sektöründe ülkemiz gayet hızlı mesela. Akdeniz ülkelerinde bir devlet dairesinde ya da bankada işleminiz olduğunda ne kadar rahat ve yavaş olduklarını anlarsınız. Türkiye’de insanlar yoğun çalışıyor ve o yüzden şikayet ediyor. Yurt dışında da istediğiniz işte çalışamıyorsunuz yani
müşterilerine Türkçe dil desteği olan sınırlı firma size çalışma izni verebiliyor. Bana mezun olduğu bölümü yazıp, yurt dışında yaşamak istediğini söyleyenler oluyor ama sandıkları gibi değil. Malta’yı düşünüyorlarsa eğer kendi çabalarıyla bir dil okuluna gidip, benim gibi orada yaşayıp araştırsınlar.

13- Malta Haber takipçilerine neler söylemek, nasıl bir mesaj iletmek istersiniz?
Kanalıma abone olsunlar isterim ve bu sohbet için size tekrar teşekkür ederim.
Ahmet Emin Şensoy

İletişim
instagram.com/rahatyazar
Youtube.com/rahatyazar
[email protected]

Son Haberler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz