Malta’yı etkisi altına alan Sahra Çölü toz fırtınası son birkaç gündür sürücülere zor anlar yaşatmakla kalmadı, aynı zamanda Çevre ve Kaynaklar Kurumu’na (ERA) göre hava kirliliğini tavsiye edilen sağlıklı seviyelerin on katına kadar yükseltti.
Bu durum, burun kılları ve boğaz gibi vücudun doğal savunma mekanizmalarını aşarak solunum sistemine ve kan dolaşımına girebilen partiküller nedeniyle astım gibi solunum yolu hastalıkları olan kişileri ciddi şekilde etkileyebilir.
Gerçek zamanlı hava kalitesi grafikleri, PM10 seviyelerinde (10 mikrometreden küçük partikül madde) çarpıcı bir artışı gösteriyor. PM10 seviyeleri Çarşamba sabahı şaşırtıcı bir şekilde 514 µg/m³ (kübik metre başına mikrogram) seviyesine ulaştı.
ERA tarafından kaydedilen veriler, salı sabahı partikül madde miktarındaki erken artışı gözler önüne seriyor. Gece yarısı metreküp başına 30 µg/m³’ün altında seyreden değerler, sabah 10’a kadar hızla 100 µg/m³’ün üzerine çıkarak Salı gününden 10 kat fazla bir artış gösterdi.
Hava koşulları kötüleştikçe ölçümler önemli ölçüde yükseldi, Çarşamba sabahı erken saatlerde 400 µg/m³’ü aştı ve saat 10’da 503 µg/m³ ile zirveye ulaştı.
Dünya Sağlık Örgütü kılavuzlarına göre PM10 seviyeleri 24 saatlik bir süre boyunca ortalama 45 µg/m³’ü geçmemelidir.
Copernicus Atmosfer Gözlem Servisi’nden Kıdemli Bilimci Mark Paddington, Sahra tozu bulutunun önümüzdeki birkaç gün daha devam edeceğini ve “30 Mart’ta takip eden (daha zayıf) başka bir bulutun öngörüldüğünü” söyledi.
İngiltere Astım ve Akciğer Derneği, hava kirliliğinin yüksek olduğu günlerde dışarıda aktivite ve egzersiz yapmayı azaltmayı ve mümkün olduğunda yoğun trafikten uzak, daha sakin sokakları tercih etmeyi önermektedir. Ayrıca, yavaş akan trafikte kirli havaya maruziyeti en aza indirmek için pencerelerin kapalı tutulması tavsiye edilir.
Kaynak: Lovin Malta