Schengen vizesi başvuruları, artan reddetme oranlarıyla karşı karşıya kalan başvuru sahiplerini hayal kırıklığına uğratıyor. Schengen ülkelerine “acımasızca” vize reddetmeyi bırakmaları çağrısında bulunuluyor.
SchengenVisaInfo.com’un haberine göre, deneyimlerini Twitter’da paylaşan birçok Schengen vizesi başvuru sahibi, başvurularının haksız yere reddedildiğini iddia ederek karşılaştıkları zorlukları dile getirdi.
Twitter kullanıcısı Selin Tunç, “Çok üzgün ve kızgınım. 20 Haziran’da Amsterdam’da gerçekleşecek olan Google IO etkinliğine davet edildim. Ailece Hollanda’da beş gün geçirmek istedik. 25 Nisan’da Hollanda vizesi için başvurdum. Beklediler ve 7 Haziran’da reddettiler” diye yazdı.
Tunç, yetkililerin vize reddi gerekçesinin eşiyle evliliğine dair yeterli kanıt sunmaması ve ilişkilerinin yeterince güçlü olmadığı şeklinde olduğunu belirtiyor. Ancak Tunç, evlilik cüzdanı ve çocuklarının doğum belgelerini sunduğunu iddia ediyor.
Vize reddi yaşayan sadece Tunç değil. Diğer başvuru sahipleri de vize reddetme eğilimini haksız olarak nitelendirerek reddedilme nedenlerini paylaşıyor.
ABD’de yaşayan Meagan Teutsch, kocasının İsviçre Schengen Vizesinin “amaçlanan kalış için gerekçe ve koşullara ilişkin sunulan bilgilerin güvenilir olmadığı” iddiasıyla reddedildiğini belirtiyor.
Geçtiğimiz yıl yayınlanan 2022 Schengen Vizesi İstatistikleri, Schengen Üye Devletlerinin dünya genelinde yapılan 7.572.755 Schengen vizesi başvurusunun yüzde 17,9’unun reddedildiğini ortaya koyuyor.
Fransa 408.876 reddedilen başvuruyla en yüksek reddedilen vize sayısına sahip olan ülke olurken, İspanya da 227.712 reddedilen başvuruyla ikinci sırada yer aldı. İki ülke aynı zamanda 2022’de en çok başvuru alan ve vize veren ülkeler oldu.
Geçmiş yıllarda vize reddetme oranları sürekli artış gösterdi. Ret oranı 2017’de yüzde 8,2 iken 2018’de yüzde 9,6, 2020’de yüzde 9,9 ve 2022’de yüzde 13,6’ya yükselerek tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı.