32.9 C
Malta
Pazar, Ağustos 4, 2024
spot_img
spot_img

Sosyal Medya Savaşları: Musk, Venezuela Seçimlerini Hedef Aldı

Elon Musk ve Nicolás Maduro, Venezuela’daki seçim sahtekarlığının ardından X’te karşı karşıya geldi

Sosyal medya platformunun sahibi muhalefeti savundu ve Chavista liderle karşı karşıya geldi. Milyarder ayrıca İspanyolca bir mesaj paylaştı.

Milyarder teknoloji patronu Elon Musk, Venezuela rejiminin lideri Nicolás Maduro’yu karşı karşıya geldiği yabancı liderler listesine ekledi. Maduro’nun yasadışı bir şekilde kazanan olarak ilan edildiği Venezuela başkanlık seçimlerinin sonuçlarının ardından X’in (önceki adıyla Twitter) sahibi olan Musk, diktatörü “büyük bir seçim sahtekarlığı” yapmakla suçladı.

Seçim Sonuçlarının Tartışmalı Olması

Venezuela’da son yıllarda yapılan seçimler sık sık hile ve usulsüzlük iddialarıyla gündeme geldi. Bu seçimde de durum farklı değildi. Maduro’nun %51,2 oyla kazandığının açıklanması, birçok kişi tarafından şüphe ile karşılandı. Muhalefet lideri María Corina Machado, muhalefetin oyların %73,20’sini aldığını ve eski büyükelçi Edmundo González Urrutia’yı gerçek kazanan olarak ilan ettiklerini belirtti.

Muhalefetin iddialarına göre, seçim sırasında birçok usulsüzlük yapıldı ve oyların sayımı sırasında ciddi hileler gerçekleştirildi. Bağımsız gözlemciler de seçim sürecinin şeffaf ve adil olmadığını belirtti. Ulusal Seçim Konseyi’nin (CNE) Maduro’yu kazanan olarak ilan etmesi, ülkedeki siyasi krizi daha da derinleştirdi.

Musk ve Milei’den Tepkiler

Musk, sosyal medya platformunda “Diktatör Maduro için ne utanç verici” dedi. Maduro ise Musk’ı “Venezuela’nın barışının baş düşmanı” olarak nitelendirerek yanıt verdi. Musk ayrıca Arjantin Cumhurbaşkanı Javier Milei’nin Maduro’nun ilan edilmesini eleştiren yorumunu retweetledi. Milei, “Sayılar, sosyalizm, sefalet, çöküş ve ölüm yıllarının ardından hükümetin yenilgiyi kabul etmesi gerektiğini gösteriyor” dedi.

Maduro, Musk’ı “faşist ideolojiyi” temsil etmekle suçladı ve onu Venezuela için bir tehdit olarak nitelendirdi. Musk ise İspanyolca bir mesaj yayınlayarak, “Eşek Maduro’dan daha akıllı” dedi ve ardından “Eşeği Maduro ile karşılaştırdığım için özür dilerim. Bu, hayvanlar alemine bir hakarettir” diye ekledi.

Venezuelalı muhalefet lideri María Corina Machado, muhalefetin oyların %73,20’sini aldığını ve eski büyükelçi Edmundo González Urrutia’yı gerçek kazanan olarak ilan ettiklerini söyledi. Ancak Ulusal Seçim Konseyi (CNE), Maduro’nun zaferini resmileştirdi ve ülkedeki siyasi krizi daha da derinleştirdi. Bu durum, Venezuela’nın geleceği için belirsizlikleri artırdı ve uluslararası toplumun dikkatini bir kez daha bu bölgeye çekti.

Musk’ın açıklamaları ve Maduro ile olan atışması, Venezuela’daki durumu daha da karmaşık hale getirdi. Dünyanın dört bir yanındaki liderler ve halklar, Venezuela’daki gelişmeleri yakından izlemeye devam ediyor.

Son Haberler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz