Site icon Malta Haber

Saint (Aziz) Paul günü nedir?

Bugün Malta için önemli bir gün, kiliselerde kutlanıyor. St. Paul Günü. Neden bugün bayram olarak kutlanıyor, hikayesini merak ediyor musunuz?

St. Paul’ün Malta’ya Hristiyanlığı getirdiğine inanılıyor. Hikayesinin İncil’de geçiyor olması onun bu yolculuğunu daha kutsal yapıyor.

Peki St. Paul kimdi ve Malta’ya nasıl gelmişti?

MS 60 yılında St.Paul, Sezar tarafından yargılanmak üzere Roma’ya giden bir mahkumdu.

Mısır ile Roma arasındaki çok uzun yolculukta tahıl taşımak, ancak büyük miktarlarda tahıl taşınması halinde ekonomik olarak uygun olabilirdi. Bu gemiler o kadar büyüktü ki, 276 kişi taşıyordu.

Gemi, Girit yakınlarındaki Cauda adası yakınlarında fırtınaya yakalandı. Malta’nın 895 kilometre doğusundaydılar. Gemi 14 gün sürüklendi ve sonunda Malta kıyılarında battı. St. Paul ve gemideki diğer herkes güvenli bir şekilde kıyıya ulaştı, burada yerel halk tarafından karşılandılar ve bakıldılar. St. Paul burada üç ay kaldı, bu süre zarfında bir dizi mucize gerçekleştirdiği iddia edildi, ancak en önemlisi, Malta’ya Hıristiyanlığı tanıtmakla ve yerel halkı dönüştürdüğüyle de tanındı.

St. Paul’ün Mısır’dan Roma’ya yolculuğunun rotasını gösteren harita.

Malta’daki Hristiyanlığın en eski arkeolojik kanıtı, gemi enkazından birkaç yüz yıl sonra, MS 4. yüzyıla tarihlendi. MS 870 yılındaki Arap fethinin ardından, Malta sonunda yeniden Hıristiyanlaştırılmadan önce, İslam burada epey bir süre egemen inanç haline gelecekti. O zaman, belki de Malta’nın Hıristiyan köklerini vurgulamak ve İslam’dan ayrılmayı teşvik etmek amacıyla St. Paul’un ziyaretiyle ilgili bazı hikayeler popülerlik kazanmaya başladı. Tarikatı, koruyucu azizlerini savunarak yerlileri kazanmak için mükemmel bir fırsat bulan St.John Şövalyelerinin gelişiyle daha da büyüdü ve daha da güçlendi, kendi prestijlerini artırdılar. Böylece zamanla pek çok Pauline efsanesi ortaya çıktı.

Gemi enkazının tam yeri hala belli olmamakla birlikte, St. Paul Körfezi’nde ve daha özel olarak 1844’te azizin önemli bir heykelinin dikildiği St. Paul Adaları yakınlarında gerçekleştiği düşünülüyor.

İlginç bir efsane, St. Paul Körfezi’ndeki Għajn Rażul çeşmesiyle bağlantılı olan. Bir niş içinde St. Paul heykelinden oluşan üst kısmı 1725 yılında Büyük Üstat Vilhena tarafından eklenmişken, çeşmenin ilk ne zaman dikildiği kesin değildir. Geleneğe göre, St. Paul, gemi enkazından sağ kalan mürettebatın susuzluklarını gidermek için asasıyla yere vurarak su çıkardığına inanılıyor.

İlginç bir nokta, Arapça’daki ‘resul’ kelimesinin ‘haberci’ anlamına gelmesidir ve bu, Tanrı’nın elçisi olan Aziz Paul’a atıf olarak yorumlanır, ancak bölgenin ilk sahibinin ilk adından da kaynaklanmış olabilir. Għajn Rażul’un konumu, Aziz Paul Körfezi’nin gerçekten azizin karaya çıktığı yer olduğu iddiasını güçlendirirken, çeşmenin 1900’lerde yol genişletme çalışmaları sırasında orijinal konumundan biraz uzaklaştığını belirtmekte fayda var.

St.Paul Körfezi’ndeki bir diğer önemli yer ise Şenlik Ateşi Kilisesi olarak bilinen, Maltalıların hayatta kalanların ısınmasına yardımcı olmak için bir şenlik ateşi yaktığı yerde inşa edildiğine inanılan alandır.

İncil’de St. Paul’den nasıl bahsedildiğine gelirsek;

Geminin batmasıyla ilgili İncil’de geçen bölümler-elçilerin işleri; 27:7-8, 27:9-12, 27:13-15, 27:16-17, 27:18, 27:19-26, 27:27-38, 27:39-44 ve 28:1-10.

Elçilerin İşleri 27: 7-8 Batı rüzgarına karşı ilerleyen gemi yavaş ilerliyor ama sonunda Knidos’tan (Türkiye’nin Knidos limanı) varıyor. Daha sonra Akdeniz’i geçerek Salmone Burnu’ndan geçerek Girit’in daha korunaklı olduğu güney kıyısı boyunca yelken açarlar.

Biraz zorluk çekerek, bugün sadece denizden veya uçurumun tepesinden dik bir yolla ulaşılabilen, Lasea yakınlarındaki Kali Limenes’in küçük, uzak balıkçı limanı olan Fair Limenes’e demirliyorlar.

Elçilerin İşleri 27: 9-12 Akdeniz yelken sezonunda (geleneksel olarak 10 Mart – 11 Kasım) ve Eylül sonu veya Ekim başında düzenlenen Yahudi Yom Kippur Festivali (Kefaret Günü) çoktan geçti, bu yüzden Paul, Fair Haven’da kışı geçirmekten yanadır.

Ancak yüzbaşı ve gemi sahibi, sahil boyunca, Hora Sfakion’un batısındaki modern Lautro’daki daha büyük ve daha erişilebilir antik limanın kış fırtınalarından daha iyi korunduğu Phoenix’e gitmek istiyor.

Elçilerin İşleri 27: 13-15 Böylece Girit’in güney kıyısı boyunca yola çıktılar. Ancak çok geçmeden kuzeydoğudan gelen kasırga kuvvetli bir rüzgar onları denize doğru sürükler.

Elçilerin İşleri 27: 16-17 Cauda adasının güneyinde yelkeni tamamen indirirler ve geminin fırtınayla koşmasına izin verirler. Geminin Libya açıklarındaki Syrtis kumsallarına koşmasını önlemek için ağır çapayı arkalarından sürüklerler.

Elçilerin İşleri 27:18 Fırtınanın ikinci gününde gemi şiddetli bir darbe alıyor ve sular altında kalmaya başlıyor. Böylece mürettebat, gemiye tahıl içeren ağır kil amforaların bir kısmını atarak gemiyi hafifletmeye başlar.

Elçilerin İşleri 27: 19-26 Üçüncü gün, geminin suyu o kadar alçalmaktadır ki, mürettebat ana yelkeni kaldırmak için kullanılan ağır aracı fırlatır. Mürettebat fırtınadan kurtulma ümidini yitirmeye başlar, ancak Paul onlara Tanrı’nın hayatlarını kurtaracağına dair güvence verir.

Elçilerin İşleri 27: 27-38 On dört gün boyunca Akdeniz’de uçurulduktan sonra, denizciler, gecenin bir yarısı geminin bilinmeyen karaya zifiri karanlıkta yaklaşmakta olduğunu keşfederler. Denizciler, teknenin kayalara çarpmasını önlemek için kıçtan dört çapa düşürür ve cankurtaran sandalında kaçmaya hazırlanır. Paul’e eşlik eden Romalı askerler, denizcilerin kaçamaması için cankurtaran sandalını tutan ipleri kesti. Hızlı bir kahvaltıdan sonra, değerli tahıl yükünün kalıntılarını atarak gemiyi daha da hafifletiyorlar.

Elçilerin İşleri 27: 39-44 Şafakta, gemiyi karaya oturtmayı umdukları kumlu bir koy (şimdiki adı St Paul’s Körfezi) görürler. Çapaları gevşetip, dümenleri ve küçük ön yelkeni kullanarak tekneyi sahile doğru yönlendirmeye çalışıyorlar. Ancak gemi açık denizde bir kum barında karaya oturdu ve dağılmaya başladı. Neyse ki, herkes karaya yüzebilir veya geminin kerestelerine yapışarak karaya ulaşabilir.

Elçilerin İşleri 28: 1-10 Kıyıya çıktıklarında Malta adasına ulaştıklarını keşfederler. Paul, zehirli bir yılanı elinden sallar ve yerel halk onun bir tanrı olduğunu düşünür.

Yerel Romalı idareci Publius ihtiyaçlarını karşılar ve Paul, Publius’un iyileşmiş olan hasta babası için dua eder. Parti 59 / 60AD’ın üç kış ayını adada geçiriyor.

Sevim Bakar’ın 10 Şubat 2021 tarihinde Malta Haber okurları için kaleme aldığı yazısıdır.

Kaynak: Times of Malta;  Independent; Bible Journey

Exit mobile version