Site icon Malta Haber

Tehlikeli ‘Tavşan Balığı’ Malta Sularında Hızla Yayılmaya Başladı

Malta suları hızla ısınmaya devam ederken, zehirli dikenlere sahip ‘tavşan balığı’ olarak bilinen egzotik bir balık türü adeta patlama yaşadı. Temmuz ortasında deniz suyu sıcaklığı 30 dereceyi aşarken, bu istilacı türün popülasyonu kontrolsüz bir şekilde artış gösterdi.

Deniz biyoloğu Alan Deidun’a göre, rengarenk görünümü nedeniyle yerel balıkçılar tarafından ‘qawsalla’ (gökkuşağı) olarak adlandırılan bu balık artık oldukça yaygın hale geldi.

Aslen Kızıldeniz’e ait olan tavşan balığı, yaklaşık 15 yıldır Malta sularında bulunuyor. Daha önceki yıllarda kışın düşük su sıcaklıkları nedeniyle popülasyonu kontrol altında tutuluyordu. Ancak şimdi suların ısınmasıyla birlikte bu istilacı tür yerini buldu.

Deidun, “Son iki yılda popülasyon patladı” dedi. Hatta, bu türün popülasyonunu kontrol altına almak amacıyla Ambjent Malta ile işbirliği içinde ‘Spot the Alien Fish’ adlı bir proje kapsamında tavşan balığı dahil egzotik türlerin yemek tarifleri içeren bir yemek kitabı hazırladıklarını belirtti.

Tavşan balığının yenilebilir olduğunu ancak zehirli dikenlerinin çıkarılması gerektiğini söyleyen Deidun, Akdeniz’in küresel okyanuslara göre çok daha hızlı ısındığını açıkladı. Okyanus bilimi alanında çalışan meslektaşı Adam Gauci’nin verilerine göre, Malta suları geçen hafta 31,2 derece sıcaklığa ulaştı. Normalde bu sıcaklıklara Ağustos ayında ulaşılıyordu. 2022 yılında ise Temmuz sonunda sular 30 dereceye ulaşmıştı. “Bu durum giderek erken yaşanıyor. Bu sıcak sular, Doğu Akdeniz’den Batı ve Kuzey’e türlerin göçüne neden oluyor” dedi.

Bu yeni türler yerel türlerle rekabet ediyor

“Doğal sistemde hızlı değişim endişe vericidir çünkü yerli türlerin uyumlanacak zamanı yoktur” dedi. Tavşan balığı dışında, neredeyse her şeyi, hatta balık ağlarını yiyen istilacı mavi yüzlü yengeç de Malta sularına geldi. “Bu yeni türler yerel türlerle rekabet ediyor” diyen Deidun, yakın zamanda görülen Akdeniz fokunun da su sıcaklıklarının artması nedeniyle bölgeye gelmiş olabileceğini ve bunun aynı zamanda deniz kaplumbağası yuvalarında artışa neden olabileceğini söyledi.

Tavşan balığının popülasyonundaki artışın yerel levrek türü olan ‘salema’ veya ‘xilpa’ balığına tehdit oluşturduğunu belirten Deidun, aslan balığı gibi diğer istilacı türlerin de Tunus ve Sicilya’da görüldüğü için Malta sularına girebileceğini öngördü.

Kaynak: Times of Malta

Exit mobile version