Cep telefonunuzu kafelerde bulunan ücretli şarj aletleriyle veya otobüs, otogar, havalimanı gibi yerlerdeki USB girişli istasyonlarda şarj ediyor musunuz? Cevabınız evetse; dikkat! Veri hırsızlığı riskiyle karşı karşıya kalabilirsiniz.
Toplu alanlardaki telefon şarj istasyonları, birçok verinin kötü niyetli yazılımlarla elde edilmesinde kullanılabiliyor. Şarj için bu cihazlara bağlanan telefonlardan veri transferinin söz konusu olduğunu belirten Etik Hacker Tamer Şahin, bu şekilde telefonlara zararlı yazılım yüklenebileceğini vurgulayarak önemli bir önlem önerisinde bulundu:
“Kablonun ucuna bir aparat takılıyor. ‘Veri engelleyici’ bu aparat, kablonun içerisinden sadece elektriğin geçmesine izin verirken verinin geçmesine izin vermiyor. Böyle bir önlem almazsanız bankacılık verilerinize, kişisel bilgilerinize, özel her türlü bilgilere erişim sağlanabilir.”
Ne Yapmalıyız?
Siber Güvenlik Uzmanı Demircan, dikkat edilmesi gerekenleri şu şekilde sıraladı:
– Tanımadığınız kişi ve kurumların portatif şarj aletlerini kullanmayın.
– Kendi şarj cihazınızı kullanmak ya da prize takılan şarj adaptörü ile şarj etmek en güvenli yöntem.
– Müşterilere şarj ünitesi veren kurum ve restoranların, cihazlarının orijinalliklerini düzenli olarak kontrol etmeleri gerekir.
– Telefonlarımızı ve üzerindeki yazılımları güncel tutmak, bu tarz saldırılara maruz kaldığımızda güvenlik açıklarının kapatılmış olması durumunda zararı önler.
– Telefonlarımıza kuracağımız güvenlik duvarı ve antivirüs yazılımları da güvende olmamıza ciddi katkı sağlar.
Unutmayın, toplu alanlarda telefon şarj ederken dikkatli olun ve gerekli önlemleri alın!
Kaynak: Milliyet