29.9 C
Malta
Cuma, Ağustos 9, 2024
spot_img
spot_img

Tüm yönleriyle Malta eğitim sistemi

27 Haziran 2021 / Malta

Rheanne Agius

Malta’da eğitim, beş yaşından on altı yaşına kadar her çocuk ve genç için zorunludur. Bu zorunlu eğitim, altı yıllık ilköğretimi ve ardından beş yıllık ortaöğretimi kapsar. Tüm devlet okulları bunu ücretsiz olarak sunarken, çocukları Kilise Okullarına veya Bağımsız okullara gönderme seçeneği de vardır.

Öğrenciler, zorunlu eğitimlerini tamamladıktan sonra yüksek, ortaöğretim sonrası ve yükseköğretim kurumlarında eğitim ve öğretimlerini ilerletme seçeneğine sahiptir.

Zorunlu olmamasına rağmen ebeveynler, çocuklarını doğumlarından üç yaşına kadar olan çocuklar için erken çocuk bakımına göndermeye teşvik edilir. Bunu takiben çocuklar, iki yaş dokuz ay ila beş yaş arası çocuklar için sağlanan anaokuluna geçerler. Bu çocuk bakımı, hem istihdamda hem de eğitimde olan ebeveynler için ücretsizdir.

Okul Öncesi Eğitim

Okul Öncesi Eğitim iki aşamaya ayrılır: erken çocuk bakımı eğitimi (doğumdan sonra çocuklar iki yıl dokuz aylık olana kadar) ve anaokulu eğitimi (iki yıl dokuz aylıktan itibaren beş yıla kadar). Hem devlet okulları hem de özel okullar anaokulu eğitimi sunarken, devlet okullarında anaokulu ilköğretimin bir parçasını oluşturur. Üç yaşındakiler anaokulu 1, dört yaşındakiler ise anaokulu 2 olarak gruplandırılır.

İlköğretim

Yukarıda belirtildiği gibi, bir çocuğun Devlet okuluna, Kilise okuluna veya Bağımsız okula gitme seçeneği vardır. Devlet ilköğretim okulları her kasaba ve köyde bulunur ve bazen öğrencilerin ilköğretimi bitirdikten sonra devam edecekleri ortaokullara yakındırlar. Bu ilk ve orta dereceli okullar coğrafi yakınlığa göre belirlenir ve bu nedenle belirli bir ilkokuldan gelen öğrenciler Kolej içinde belirli bir ortaokula devam ederler. 2009’dan itibaren, ilkokul yılları karma yetenek sınıfları haline dönüştürüldü. Ulusal Müfredat Çerçevesi (2012) bu yıllar için Dil, Matematik, Bilim, Teknoloji Eğitimi, Din Eğitimi veya Etik, Vatandaşlık ve Sanat Eğitimi dahil olmak üzere farklı Öğrenme Alanlarını listeler.

İlk yıllarda biçimlendirici sürekli değerlendirme, asıl değerlendirme şeklidir. Buna rağmen, ilköğretimin ilk üç yılında öğrenciler için biçimsel bir değerlendirme yapılmaz. Daha sonraki yıllardaki öğrenciler, yıl boyunca sürekli olarak değerlendirilir ve ardından okul yılının sonunda sınavlara girerler. 6. yılın sonunda öğrenciler Matematik, Maltaca ve İngilizce dillerinde bir Birincil Performans Sonu değerlendirmesine girerler. Bu sayede, her öğrencinin ulusal bir kritere göre yeterlilik kazanımı ölçülür.

Ortaöğretim

Öğrenciler daha sonra on bir yaşında orta öğretime geçerler. Malta’da bu eğitim 5 yıl sürer ve zorunlu eğitimin sonudur. 2013/2014 itibariyle, devlet okullarında ortaokul yılları iki ayrı aşamaya ayrılmıştır: İlk önce Ortaokulda iki yıllık dönem, ardından Ortaokulda üç yıllık bir dönem. Bununla, tüm öğrenciler kolejleri içinde aynı ortaokula devam ederler ve her konuda uygun desteği alabilmek için temel dersler (Maltaca, İngilizce ve Matematik) için akademik yeteneklere göre farklı gruplara ayrılırlar. Diğer dersler için öğrenciler karma yetenek sınıflarında yer alırlar.

Ortaöğretim düzeyinde öğrenciler, Entegre Bilim (ilk iki yıl için), Fizik (son üç yıl boyunca), bir yabancı dil, Din Bilgisi veya Ahlak, Beden Eğitimi, Tarih, Coğrafya, Sanat, PSCD (Kişi, Sosyal ve Kariyer Gelişimi), Sosyal Bilgiler ve Bilişim Teknolojileri ile birlikte Maltaca, İngilizce ve Matematik içeren bir dizi zorunlu dersi takip ederler. İlk iki yıldan sonra öğrenciler, ortaöğretimin son üç yılında devam edilecek iki seçmeli ders seçebilirler.

7. sınıftan 10. sınıfa kadar olan öğrenciler, yıl boyunca sürekli değerlendirmelerle değerlendirilir ve ardından yıl sonunda bir dizi yıllık sınava girerler. 11. sınıfın ortasında, öğrenciler, aldıkları notların Ortaokul Sertifika ve Profillerinin bir parçasını oluşturduğu okul bitirme sınavlarına girerler. 11. Sınıfın sonunda, öğrenciler MATSEC kurulu aracılığıyla O’Seviyesi için sınava girerler.

SEC (O’level) Sınavları, daha büyük bir nüfusun sınavlara girmesini amaçlar. Önceden, her yaş grubundaki öğrencilerin %20’si İngilizce GCE’ler için kullanılırken, şimdi okuldan ayrılma yaşı grubunun %80’inin sınava girmesi amaçlanıyor. Kişi, Paper IIA ve Paper IIB arasında bir seçim yapacak ve ayrıca belirli konularda kurs vermek zorunda olacaktır.

Ortaöğretim Sonrası Genel Eğitim

Gem 16+ Okul

Bu, öğrencilere SEC niteliklerini edinmeleri için bir şans daha veren bir eğitim programıdır. Öğrencilerin SEC sınavlarına hazırlanırken temel konuları yoğun bir şekilde gözden geçirmelerini sağlar. Sunulan dersler, Fizik veya Biyoloji arasında bir seçim ile İngilizce, Matematik ve Maltaca’dır. PSCD ve Beden Eğitimi de öğrenme programının önemli parçalarıdır. Bu programa katılan öğrenciler burs ve harçlık alırlar.

G. Curmi Lisesi (Malta) ve Sir M. Refalo Lisesi (Gozo)

Burada, MATSEC sınavlarının ileri veya orta seviyelerinin yanı sıra SEC seviyesindeki revizyon kurslarına ulaşmayı amaçlayan akademik kurslar sunulmaktadır. Ortaöğretimin son yılını tamamlayan öğrenciler bu kurumlara kayıt yaptırmaya hak kazanırlar. Burada üç kurs sunulmaktadır: SEC revizyon kursu (bir yıllık süre), İleri/Orta SEC/O Tek-Ders (AIO) kursu (iki yıllık süre) ve Matriculation Certificate (MC) Kursu (iki yıllık süre). Giriş koşulları, kişinin seçtiği kursa bağlı olacaktır.

Önlisans Üniversitesi

Bu kurum Malta Üniversitesi’nin (UoM) sorumluluğu altındadır. Buradaki öğrenciler, Malta Üniversitesi’nin kabul şartlarına uygun olarak onları Matrikülasyon Sertifikalarına hazırlayan iki yıllık bir dersi takip ederler. Bir öğrenci, İleri Düzeyde iki, Orta Düzeyde üç ders ve zorunlu ders olan Bilgi Sistemleri (SOK) eğitimi alacaktır. Giriş koşulları, SEC’de İngilizce, Matematik, Maltaca, Fizik veya Kimya veya Biyoloji ve diğer iki dersi geçmiş olmaktır.

Öğrencilerin bir kilise okuluna gitme seçeneği de vardır; Aloysius Koleji Altıncı Formu veya De La Salle Altıncı Formu.

Ortaöğretim Sonrası Mesleki Eğitim ve Öğretim

Bu eğitimi sunan iki kurum vardır: Malta Sanat, Bilim ve Teknoloji Koleji (MCAST) ve Turizm Araştırmaları Enstitüsü (ITS). Her ikisi de Temel, Sertifika ve Diploma kursları gibi geniş kurslar sunar ve ardından Yüksek Ulusal Diploma düzeyi, Lisans Derecesi ve Yüksek Lisans Derecesi düzeyine yönlendirir. Ayrıca, ilgilenen katılımcıların halihazırda istihdam edilmiş olsalar bile mesleki alanlarda eğitimlerini ilerletmelerine olanak tanıyan yarı zamanlı kurs seçeneği de bulunmaktadır.

MCAST

Altı kurumu ve Gozo Merkezi vardır. Enstitüler uygulamalı bilimler, yaratıcı sanatlar, mühendislik ve ulaşım, işletme yönetimi ve ticaret, toplum hizmetleri ve bilgi ve teknoloji alanlarında programlar sunmaktadır.

Giriş koşulları, seçilen kursun türüne ve yeterlilik düzeyine bağlıdır. Öğrencilerin zorunlu eğitimlerini tamamlamış ve Ortaokul Sertifikasını ve Profilini almış olmaları gerekmektedir. Mesleki eğitim sistemi içinde, öğrenciler aynı mesleki alanda bir yeterlilik seviyesinden bir üst seviyeye geçme fırsatına sahiptir.

ITS

Giriş koşulları seçilen programa göre değişir; ancak çoğu kurs SEC geçişlerini gerektirir. Buradaki kurslar, turizm ve konaklama endüstrisinin tüm sektörlerine (iyi hazırlık, içecek servisi, temizlik ve tur rehberliği gibi) geniş bir giriş sunar. Bunlar insan kaynakları yönetimi, finans, kültür, pazarlama gibi yönetim kavramlarıyla ilgili birçok farklı konu ile desteklenmektedir.

Daha Yüksek Ulusal Diploma alan öğrenciler, mesleki bir dereceye başvurmaya ve ayrıca Turizm Çalışmaları alanında BA (Hons) okumak için Malta Üniversitesi’ndeki ikinci yıla kayıt yaptırmaya hak kazanırlar. Aksi takdirde, öğrenciler ITS tarafından sunulan üç Lisans Derecesinden birini takip etmeyi seçebilirler.

Yükseköğretim ve Lisansüstü Eğitim

Malta’da Yüksek Öğrenim, esas olarak, tamamen Hükümet tarafından finanse edilen özerk ve kendi kendini yöneten bir organ olan Malta Üniversitesi tarafından sağlanmaktadır. Birinin üniversiteye girebilmesi için, iki İleri Düzey derse ve SOK dahil Orta Düzeyde alınan diğer dört derse sahip olmaları gerekir. Maltaca, İngiliz Dili ve Matematikte 5. sınıf veya daha iyi bir Ortaöğretim Sertifikasında başarılı olmak da gereklidir. Maltalı olmayan bir aday, Maltaca yerine kendi dilini sunabilir.

Lisans gündüz kursları ücretsizdir ve tam zamanlı kayıtlı öğrencilere kurs materyallerini satın almaları için bir bakım ödeneği verilir. Yine de ücretler yarı zamanlı, akşam kursları, Yüksek Lisans dereceleri ve diğer lisansüstü kurslar için geçerlidir.

Şu anda üniversite on dört Fakülte, on sekiz Enstitü ve on üç Merkeze sahiptir. Malta Üniversitesi’nin ayrıca üç Fakültesi vardır (Doktora, Temel Çalışmalar ve Sahne Sanatları).

Yüksek Öğrenim ayrıca Malta Amerikan Üniversitesi tarafından ve yabancı üniversitelerle işbirliği içinde uzaktan eğitim yoluyla yüksek öğrenim ve/veya yüksek öğrenim programları sunan birkaç özel öğrenim merkezi tarafından sağlanmaktadır.

Son Haberler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz