31.9 C
Malta
Pazar, Ağustos 4, 2024
spot_img
spot_img

Türk asıllı, reformist Pezeşkiyan İran’ın yeni Cumhurbaşkanı oldu

İran’da dün yapılan cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci turunda, Türk asıllı reformist aday Mesud Pezeşkiyan muhafazakar rakibi Said Celili’yi yenerek ülkenin yeni cumhurbaşkanı seçildi. Pezeşkiyan, 30 milyondan fazla oyun yüzde 53,3’ünü alırken, Celili yüzde 44,3’te kaldı.

Pezeşkiyan, seçim zaferini sosyal medya hesabından yaptığı açıklamayla duyurdu. “Sevgili İran halkı, seçimler sona erdi ve bu ortaklığımızın sadece başlangıcı. Size elimi uzatıyorum ve bu yolda sizi yalnız bırakmayacağıma şerefim üzerine yemin ediyorum” dedi.

Seçimlerin ilk turu 28 Haziran’da yapılmış ve hiçbir aday çoğunluğu elde edememişti. İlk turda katılım oranı yüzde 40’la, 1979 İslam Devrimi’nden bu yana en düşük seviyede kalmıştı. İkinci turda ise katılım oranı yüzde 50’ye yükseldi. Seçimler, mevcut cumhurbaşkanı İbrahim Reisi’nin Mayıs ayında yedi kişinin hayatını kaybettiği bir helikopter kazasında ölmesi üzerine ilan edilmişti.

Kesin sonuçlar açıklanmadan önce Pezeşkiyan’ın destekçileri Tahran ve diğer bazı şehirlerde kutlamalara başladı. Sosyal medyada paylaşılan videolarda, gençlerin sokaklarda dans ettiği, Pezeşkiyan’ın kampanyasının simgesi olan yeşil bayrağı salladığı ve yoldan geçen araçların korna çaldığı görüldü.

Mesud Pezeşkiyan Kimdir?

Eski sağlık bakanı olan Mesud Pezeşkiyan, İran siyasetinde reformcu olarak tanınan bir isim. 69 yaşındaki Pezeşkiyan, kampanya sürecindeki cesur söylemleriyle dikkat çekti. Katı başörtü kurallarını dayatan ahlak polisinin eylemlerini “ahlaksız” olarak nitelendirerek, “Eğer belli kıyafetleri giymek günahsa, bu nedenle kadınlara yapılanlar 100 kat daha büyük bir günah. Bir kimseye giyiminden dolayı baskı yapma izni verildiği dinin hiçbir yerinde yazmıyor” dedi.

Pezeşkiyan, İran ekonomisine büyük zarar veren yaptırımları ortadan kaldırmak için Batı ile ilişkileri iyileştirme ve nükleer müzakereleri yeniden canlandırma sözü verdi. Pezeşkiyan’ın zaferi, ülkenin reform sürecine ve Batı ile ilişkilerinin düzelmesine yönelik önemli bir adım olarak değerlendiriliyor.

Kaynak: BBC News

Son Haberler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz