7 Temmuz 2021 / Malta / Çağrı Yalçın
Koronavirüsün Delta varyantı sebebiyle Avrupa ülkelerinde vaka sayıları artarken, ilk olarak Güney Amerika’da görülen, “C.37” olarak adlandırılan Lambda varyantı da dünyada yayılmaya devam ediyor. Bu varyantın, Delta gibi daha bulaşıcı ve belirli aşılara karşı daha dirençli olabileceği düşünülüyor.
İngiliz, Brezilya veya Hint varyantından sonra da ilk kez Aralık 2020’de Peru’da tespit edilen virüsün bu mutasyonu, bugün Türkiye dahil toplam 32 ülkeye yayıldı.
Tüm İnfluenza Verilerinin Paylaşımı Küresel İnsiyatifi’ne (GISAID) göre, Lambda varyantı şu ana kadar 2 bin 223 vakada görüldü.
Lambda varyantının Türkiye’de görüldüğüne dair henüz Sağlık Bakanı Fahrettin Koca tarafından resmi bir açıklama yapılmadı
Bazı aşılara karşı daha dirençli
Santiago’daki Şili Üniversitesi’nde yapılan bir çalışmada araştırmacılar, C.37 olarak da bilinen Lambda varyantının Alfa (İngiliz) ve Gama (Brezilya) varyantlarından daha hızlı enfeksiyon kapasitesine sahip olabileceğini gösterdi.
Araştırmada, “Verilerimiz ilk kez Lambda varyantının Spike proteininde bulunan mutasyonların daha fazla bulaşıcılık sağladığını ve onu CoronaVac aşısının sağladığı antikorlara karşı daha dayanıklı olduğunu gösteriyor” ifadesi yer alıyor.
Söz konusu Çin aşısı RNA teknolojisini kullanan bir aşı değil, rekombinant proteinlerle geleneksel aşılardan biri. Şu an için başka hiçbir unsur, bu varyantın diğer aşılara karşı daha dirençli olduğunu kanıtlamış değil.
Araştırmacılar, henüz bilim camiası tarafından değerlendirilmeyen bu çalışmada, “Bu varyantın Peru, Ekvador, Şili ve Arjantin’de hızla yayıldığını düşünürsek, Lambda’nın bir endişe verici varyantı olma olasılığının yüksek olduğuna inanıyoruz” dedi.
Kaynak Euro News