Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) Dünya Nüfus Günü 2024 verilerine göre, Türkiye 85 milyon 372 bin 377 kişilik nüfusuyla dünya sıralamasında 18. sırada yer alıyor. Çarpıcı olan ise Türkiye’nin çocuk ve genç nüfus oranının Avrupa ortalamasını geride bırakması.
Dünya Nüfus Günü’nde Dikkat Çeken Rakamlar
Birleşmiş Milletler (BM) verilerine göre, 2023’ün en kalabalık üç ülkesi sırasıyla Hindistan, Çin ve ABD oldu. Bu üç ülke, dünya nüfusunun %39,7’sini oluşturuyor.
Çocuk ve Genç Nüfus Oranlarında Türkiye’nin Yeri
Türkiye, çocuk nüfus oranında dünya ortalamasının altında kalsa da Avrupa Birliği (AB) ülkelerini geride bırakıyor. 2023’te AB ülkeleri arasında en yüksek çocuk nüfus oranına sahip İrlanda (%23,3) olurken, Türkiye’nin oranı %26 olarak kaydedildi.
Genç nüfus oranında ise Türkiye, dünya ortalamasına yakın bir değerde seyrederken, yine AB ortalamasının üzerinde yer alıyor. AB’de genç nüfus oranı en yüksek ülke %13,1 ile İrlanda iken, Türkiye bu oranı %15,1 ile geçiyor.
Yaşlı Nüfus Oranı ve Yaşam Süresi
Türkiye’nin yaşlı nüfus oranı %10,2 ile dünya ortalamasının biraz üzerinde olsa da AB ortalamasının altında kalıyor. Yaşam süresi beklentisi ise hem erkekler (74,8 yıl) hem de kadınlar (80,3 yıl) için dünya ortalamasından yüksek.
Doğurganlık Hızı Türkiye ve Dünyada
Türkiye’nin toplam doğurganlık hızı 1,51 çocukla dünya ortalamasının altında. AB ülkeleri arasında ise en yüksek doğurganlık hızına sahip ülke 1,79 çocukla Fransa.
Kadınlar için doğuşta beklenen yaşam süresinin en yüksek olduğu AB ülkesi İspanya
BM verilerine göre, Avrupa Birliği’nde kadınlar en uzun İspanya’da yaşıyor. İspanyol kadınlarının doğumda beklenen yaşam süresi 86,7 yıl olarak belirlenirken, onu 86,1 yıl ile İtalya ve Fransa, 85,8 yıl ile Malta takip ediyor.
Türkiye’nin kadınlar için 80,3 yıl olan doğuşta beklenen yaşam süresinin AB üye ülkeleri ortalamasından düşük olduğu görüldü.