21.9 C
Malta
Pazartesi, Temmuz 8, 2024
spot_img
spot_img

Wolt’ta Satılan “MDMA Gummies” Tehlikeli Kimyasal İçerdiği İçin Kaldırıldı!

Dikkat çekici ambalajıyla Wolt üzerinden satılan “MDMA Gummies” isimli ürün, içerisinde tehlikeli bir sentetik uyuşturucu barındırdığı ortaya çıktı! Ürünün “MDMA” içerdiğini çağrıştıran ambalajına rağmen, yapılan testlerde “2-Fluorodeschloroketamine” (2-FDCK) adlı madde bulundu.

Sağlık Uzmanları Uyarıyor: Ciddi Yan Etkileri Var!

Sağlık uzmanları, 2-FDCK kullanımının sara nöbetlerine, kalp sorunlarına ve hatta ölüme bile yol açabileceğini konusunda uyarıyor. Her ne kadar şu an yasaklı bir madde olmasa da, Birleşmiş Milletler’in Mart ayındaki kararıyla birlikte yılın ilerleyen dönemlerinde kontrol altına alınması bekleniyor.

“Sadece Buz Dağı Ucu”

Uzmanlar, piyasada bu tür “yüz binlerce” kimyasalın dolaşımda olduğunu belirterek, söz konusu olayın “daha büyük bir sorunun” sadece görünen kısmı olduğunu vurguluyorlar.

Wolt Ürünü Platformdan Kaldırdı

Wolt yetkilileri, “MDMA Gummies” ürününün platformlarından kaldırıldığını ve tekrar satışa sunulmayacağını duyurdu.

Üretici Firma: “Kaza Esnasında Karıştı”

Öte yandan ürünün üreticisi, “MDMA Gummies”in normalde 2-FDCK içermediğini ve test edilen numunenin müşteri talebi üzerine özel olarak üretilen partiden “kazayla” karışmış olabileceğini iddia etti. Şirketin sözcüsü, “Ekibimizin bu partiden kalan az miktarda bir ürünü yanlışlıkla paketlediğini düşünüyoruz” dedi ve Malta’daki tüm “MDMA Gummies” paketlerini geri çağıracağını belirtti.

Malta Üniversitesi Uyardı

Malta Üniversitesi’nin adli tıp laboratuvarı, Pazar günü yaptığı açıklamada, “MDMA Gummies” ürününde ambalajında belirtilmemesine rağmen 2-FDCK maddesi tespit edildiğini ve satışının Wolt üzerinden yapıldığını duyurdu.

Laboratuvar, ketamine benzeri bir kimyasal olan 2-FDCK kullanımının “tehlikeli” olduğunu ve “ciddi sağlık sorunlarına” yol açabileceği konusunda uyardı. Ketamin, atları sakinleştirmek için kullanılan bir ilaç olarak biliniyor ancak aynı zamanda yasadışı olarak da kullanılıyor.

Ürün Ambalajında Şüpheli Durumlar

Malta Independent gazetesinin yaptığı araştırmada, Pazartesi günü Wolt platformunda hala iki satıcının ürünü teslim edebilir olarak listelediği görüldü. “MDMA Gummies” Wolt’ta yaş sınırlaması olan bir ürün olarak listelense de, sipariş sırasında ID kontrolü yapılmadı.

Şekerleme ürünü olarak pazarlanan ve Wolt’taki perakende satış noktalarında “yenilebilir” kategorilerde listelenen ürünün ambalajında ise “Avrupa yetkilileri tarafından onaylanmadığı” için “tüketim için satılmaması gerektiği” belirtiliyor. Ancak ambalajda hiçbir yerde 2-FDCK maddesine yer verilmiyor.

Wolt: “Satışa Uygun Değil”

Wolt sözcüsü, “Laboratuvar testlerinin sonuçları ve ürünün etiketlendirmesi göz önüne alındığında, bu tür ürünlerin satışa sunulmaması gerektiğine kesinlikle inanıyoruz” dedi. Şirket, ürünlerin laboratuvar testlerini gerçekleştirme veya yorumlama konusunda uzmanlığa sahip olmadığını belirtirken, Malta Üniversitesi’nin bulgularına tamamen güvendiklerini ve platformlarında satılmaması gereken bir ürünü tespit etmelerine yardımcı olduklarını ifade etti.

Kaynak: Times of Malta

Son Haberler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz