Site icon Malta Haber

Yeni düzenleme: Single Permit Sahipleri için işsizlikte üç ay iş arama hakkı verildi.

Avrupa Parlamentosu (AP), üçüncü ülke vatandaşlarının AB’de yaşama ve çalışma izinlerini kolaylaştırmayı hedefleyen Single Permit Yönetmeliği ‘nde  güncellemeleri onayladı. Yeni düzenlemelerle AB’ye göç daha kolay ve güvenli hale gelecek, işçi sömürüsü engellenmeye çalışılacak.

Daha Hızlı Karar Süreci

Mevcut sisteme göre 4 ay süren single permit (bir yıllık çalışma vizesi) başvuruları, yeni düzenlemeyle 90 günde sonuçlandırılacak. Karmaşık durumlarda ise 30 günlük ek süre verilebilecek.

Yerinde Başvuru ve İş Değiştirme Kolaylığı

AB’de geçerli oturum izni olanlar single permit için artık kendi ülkelerine dönmeden de başvuru yapabilecek. Ayrıca single permit sahipleri işverenlerini, mesleklerini ve çalışma alanlarını yeni işverenlerine basit bir bildirimle değiştirebilecekler. Üye devletlerin bu değişime itiraz süresi 45 gün olacak. İşçi bulma kurumu testlerine tabi tutulma koşulları ise sınırlandırıldı.

AB ülkeleri ilk 6 ay boyunca işveren değişikliğine izin vermeyebilir ancak bu süre içinde işveren ciddi anlamda sömürücü çalışma koşulları dayatırsa iş değişikliği hakkı korunacak.

İşsizlik Dönemi Uzatıldı

Single permit sahibi işsiz kaldığında yeni iş bulma süresi mevcut 2 aydan 3 aya, permit 2 yıldan fazla geçerliyse 6 aya uzatıldı. Üye devletler daha uzun süre tanıma yetkisine sahip olacak. Ayrıca özellikle sömürücü çalışma koşulları yaşamış işçilerin işsizlik döneminde single permitlerinin geçerlilik süresi 3 ay uzatılacak.

Sosyal Yardım Desteği

Üçüncü ülke vatandaşları işsizlik durumunda 3 aydan fazla süre geçerse, üye devletler sosyal yardım sistemini kullanmadan geçimlerini sağlayabileceklerine dair kanıt göstermelerini talep edebilecek.

Onay Bekleniyor

Avrupa Parlamentosu tarafından onaylanan yeni düzenlemelerin yürürlüğe girmesi için AB üyesi ülkelerin de onayı gerekiyor. Üye devletlerin yasalarını güncellemeleri için ise iki yıllık bir süre tanınacak.

Bu yeni düzenlemeler ile AB’ye göçmen akışı düzenlenirken, hem işçilerin hakları korunacak hem de işverenlerin ihtiyaç duyduğu nitelikli iş gücü sağlanması amaçlanıyor.

Kaynak: Malta Today

Exit mobile version