Site icon Malta Haber

Yurt Dışı Çıkış Harcına Yeni Zam Yolda: 2025’te Yüzde 45 Artış Bekleniyor

Türkiye’de yurt dışına çıkış yapan vatandaşlardan alınan yurt dışı çıkış harcına yeni zamlar yolda. Ağustos ayında yüzde 233 oranında zamlanarak 150 TL’den 500 TL’ye yükselen yurt dışı çıkış harcı, 2025 yılı itibarıyla yeniden artacak.

2025’te Yüzde 45 Zam Gelecek

Ağustos ayında Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren ve TBMM’de AKP ve MHP oylarıyla kabul edilen düzenleme ile birlikte yurt dışı çıkış harcı 150 TL’den 500 TL’ye çıkarılmıştı. Bu harç, her yıl yeniden değerleme oranına göre zamlanmaya devam edecek. Vergi Uzmanı Dr. Ozan Bingöl’ün projeksiyonuna göre, 2024 yılı yeniden değerleme oranı yaklaşık yüzde 45 olacak. Bu oran Cumhurbaşkanı tarafından değiştirilmezse, 2025 yılında yurt dışı çıkış harcı yüzde 45 zamlanarak 500 TL’den 720 TL’ye yükselecek.

Yeniden Değerleme Oranı Ne Zaman Açıklanacak?

Yurt dışı çıkış harcı başta olmak üzere birçok vergi ve harç, her yıl kasım ayının ilk haftasında açıklanan yeniden değerleme oranına göre belirleniyor. Bu oran, ekim ayı enflasyon verilerinin açıklanmasıyla netleşiyor ve yeni zamlar, bu oran doğrultusunda yıl içerisinde yürürlüğe giriyor.

Yeniden Değerleme Oranından Etkilenen Vergi ve Cezalar

Yurt dışı çıkış harcı dışında, motorlu taşıtlar vergisi, emlak vergisi ve çevre temizlik vergisi gibi birçok vergi de yeniden değerleme oranına göre belirleniyor. Cumhurbaşkanı, bazı vergilerde oranları yükseltme veya düşürme yetkisine sahipken, diğer bazı vergilerde ise bu yetki bulunmuyor.

Yapılacak düzenlemelerle birlikte, yurt dışına çıkmak isteyen vatandaşlar, 2025’te önemli ölçüde artacak bu harcı ödemek durumunda kalacak. Yurt dışı çıkış harcı, yıllık olarak yeniden değerlendirilerek artırılmaya devam edecek.

Kaynak: Cumhuriyet

Exit mobile version