22.9 C
Malta
Cuma, Ekim 18, 2024
spot_img
spot_img

2 Milyon Euro Değerinde Geri Dönüşüm Kuponu Kullanılmadı!

Malta ve Gozo genelinde, Geri Dönüşüm Sistemi (BCRS) kapsamında dağıtılan ve değeri 2 milyon Euro’ya yaklaşan kuponların henüz kullanılmadığı ortaya çıktı. Bazı kuponların ise kullanım süresi dolmuş durumda.

Enerji ve Çevre Bakanı Miriam Dalli, Parlamento’da yaptığı açıklamada, sistemin uygulamaya girdiği 12 Kasım 2022 ile 23 Eylül 2023 tarihleri arasında toplam 403.539.980 adet ambalaj toplandığını belirtti. Bu rakamın 357.443.632’si otomatik iade makineleri, 46.096.348’i ise market ve restoranlar aracılığıyla manuel olarak toplandı.

Dağıtılan toplam kupon değeri 35.202.734 Euro olarak açıklanırken, Eylül ayı itibarıyla 1.978.429 Euro değerinde kuponun henüz kullanılmadığı vurgulandı. Kuponların 12 aylık bir kullanım süresi olduğunu hatırlatan Bakan Dalli, kullanılmayan kuponların önemli bir kısmının hala geçerlilik süresi içerisinde olduğunu ifade etti.

Milliyetçi Parti Milletvekili Ian Vassallo’nun soru önergesine yanıt veren Bakan Dalli, BCRS’nin şişe iade makinelerinin geri dönüşüme teşvik etmek amacıyla kurulduğunu ve tüketicilerin plastik şişe, teneke ve cam kutuları iade ederek depozito bedellerini geri alabildiklerini hatırlattı.

Sistemde, içeceklerin satış fiyatına 10 sentlik bir depozito ekleniyor. Perakendeciler bu depozitoyu toptancıdan tahsil ediyor ve tüketiciye yansıtıyor. Tüketiciler ise boş ambalajları perakendecilere veya otomatik iade makinelerine teslim ederek depozitolarını geri alabiliyor.

BCRS’nin internet sitesinde yer alan bilgilere göre, Malta ve Gozo genelinde süpermarketler, büyük içecek satış noktaları ve geri dönüşüm merkezlerinde 300’den fazla otomatik iade makinesi bulunuyor.

Kaynak: Times of Malta

Son Haberler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz