21.9 C
Malta
Pazartesi, Eylül 16, 2024
spot_img
spot_img

2024’te Onay Bekleyen İkinci Enerji Bağlantısı: Elektrik Talebinin Karşılanmasında Temel Rol

Malta’nın öngörülen elektrik talebindeki artışı karşılamak için kritik bir ihtiyaç olarak belirlenen ikinci enerji bağlantısı için onay süreci başlıyor. Bir vaka memurunun önerisi, 2024’ün ilk Planlama Kurulu toplantısında, 18 Ocak’ta projenin onaylanmasını öngörüyor.

Vaka memurunun raporu, Malta’nın gelecek on yılın sonlarına doğru, ikinci enerji bağlantısı olmaksızın elektrik talebini karşılamasının “giderek zorlaşacağını” vurguluyor. Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED), projenin Malta’nın artan nüfusuna, elektrikli araç filosuna geçişine ve ekonomik büyüme düzeylerinin sürdürülmesine olan katkısını vurguluyor.

ÇED ayrıca, ikinci enerji bağlantısının olmaması durumunda Malta’nın zirve dönemlerinde elektrik talebini karşılamakta “zorluklarla karşılaşacağını” ve enerji kesintileri riskinin artacağını belirtiyor. Projede, Malta’ya güvenilir bir enerji kaynağı sağlayarak evlere ve işletmelere kesintisiz elektrik tedariki sunmanın yanı sıra, enerji arzını artırarak mevcut enerji bağlantısının kablolarında veya yerel enerji üretim tesislerinde oluşabilecek geçici hasarlara karşı bir tampon görevi göreceği ifade ediliyor.

İkinci enerji bağlantısı, aynı zamanda yerel olarak üretilen yenilenebilir enerjiyi destekleyerek, bu enerji kaynaklarının kesintiselliğini dengeleyecek bir rol üstlenecek. Planlanan deniz üstü rota, mevcut enerji bağlantısının rotasıyla çakışmayan, Malta sularındaki trawl bölgelerini etkilemeyen ve en kısa güzergahı sunan bir seçenek olarak belirlendi.

Ancak, Çevresel Etki Değerlendirmesi, projenin iklim değişikliği üzerindeki etkisinin, Avrupa’dan alınacak enerjinin yenilenebilir olup olmamasına bağlı olduğunu vurguluyor. İtalya’dan ithal edilen enerjinin büyük ölçüde fosil yakıtlardan kaynaklandığı göz önüne alındığında, bu durumun toplam sera gazı emisyonlarındaki azalmaya engel teşkil ettiği belirtiliyor.

Sonuç olarak, Malta’nın enerji ihtiyaçlarına yanıt verme ve sürdürülebilirlik hedeflerine ulaşma yolunda adımlar atma amacı güden ikinci enerji bağlantısı, gelecekteki enerji talebinin karşılanmasında temel bir role sahip olacak. Ancak, bu projenin iklim dostu enerji kaynaklarından elde edilen elektrikle desteklenmesi önemli bir husus olarak öne çıkıyor.


Kaynak: Malta Today

Son Haberler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz