25.9 C
Malta
Perşembe, Eylül 19, 2024
spot_img
spot_img

8 Eylül Malta’nın Zafer Bayramı

8 Eylül Zafer Bayramı, Malta

1565, 1800 ve 1943 yıllarında yaşanan üç büyük kuşatma karşısında kazanılan zaferlerin anısına Malta’da 8 Eylül, Zafer Günü (veya Otto Settembre) olarak kutlanır. Bu tarih, Malta halkının gösterdiği direnişin ve bağımsızlık mücadelesinin bir sembolüdür.

1565 Büyük Malta Kuşatması: Akdeniz açıklarındaki Osmanlı gemilerinin Hospitalier Şövalyeleri ve korsanları tarafından sürekli taciz edilmesi, Osmanlı-Hristiyan gerilimi, Malta’nın stratejik konumu ve bir Osmanlı kalyonunun Gozo’ya kaçırılması nedenleriyle Osmanlı İmparatorluğu Malta’yı kuşatmıştır. Kaynaklarda Haçlı Ordusu olarak da bildiğimiz Sicilya’nın Hospitalier Şövalyeleri’ne karşı olan bu kuşatma sonucunda, 8 Eylül 1565’te Osmanlı Ordusu geri çekilmiştir.

1800 Valletta Kuşatması: Fransız kuvvetlerinin Malta’yı işgal girişimi, Malta halkının direnişi ve İngilizlerin müdahalesi ile son bulmuştur.

1943 Malta Kuşatması: İkinci Dünya Savaşı sırasında Mihver kuvvetlerinin Malta’yı ablukaya almasına rağmen, ada halkı ve müttefik güçlerin yardımıyla bu zorlu süreci atlatmıştır.

Bu üç kuşatma da Malta’nın tarihinde önemli bir yere sahiptir ve 8 Eylül Zafer Bayramı, bu zaferlerin anısına kutlanarak milli birlik ve beraberlik duygusunu güçlendirmektedir.

Son Haberler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz