13.9 C
Malta
Pazar, Kasım 24, 2024
spot_img
spot_img

AB Akdeniz Ülkeleri, Göçmenlerin İadelerini ve Kaynakları Artırmayı Talep Ediyor

Akdeniz üzerinden gerçekleşen göçten en çok etkilenen beş Avrupa Birliği ülkesi – Kıbrıs, Yunanistan, İtalya, Malta ve İspanya’nın – göç ve içişleri bakanları, yeni bir AB göç anlaşmasını memnuniyetle karşılıyor ancak daha fazla kaynağa ihtiyaç olduğunu belirtiyorlar.

Med 5 grubundan gelen bakanlar, Yunanistan’ın Selanik şehrinde hafta sonu bir araya gelerek, AB’ye yasa dışı yollardan geçen göçmenlerin menşe ülkelerine geri gönderilmesi gerektiği konusunda sert bir tutum aldılar ve Avrupa’nın bu sorunu kararlı bir şekilde ele almaması durumunda daha sert seslerin hakim olacağı uyarısında bulundular.

Med 5’in altıncı toplantısına ev sahipliği yapan Yunanistan Göç ve İltica Bakanı Dimitris Kairidis ve Avrupa Komisyonu Başkan Yardımcısı Margaritis Schinas, AB’nin İspanya dönem başkanlığını, uzlaşma anlaşmasına varmak için “insanca mümkün olanı” yaptığı için tebrik etti.

Schinas, Macaristan Başbakanı Viktor Orbán’ın, Macaristan’ın AB üyeleri tarafından “yasal olarak tecavüze uğradığını” iddia ettiği açıklamalarına karşı çıktı ve “Tecavüzden bahsetmeden önce Avrupa Anlaşması’nı incelemesi gerekiyor” dedi. Göçle ilgili kararların artırılmış çoğunluk esasına göre alındığını ekledi. Schinas, Macaristan ve Polonya’nın daha sert bir yaklaşımı savunduğu AB zirvesinde muhalif iki taraftan olduğunu söyledi.

Kairidis, Orbán’ın AB’nin uygun çözümler bulamaması durumunda neler olabileceğine dair bir uyarı olduğunu da ekledi.

Med 5, göçmen geçişlerine sert bir çizgi çizmeyi kabul etti ancak aynı zamanda göçün menşe ülkeleriyle işbirliğini de vurguladı.

İtalya İçişleri Bakanı Matteo Piantedosi, “Ülkesine geri dönüşü teşvik etmek önemli” dedi.

Malta İçişleri Bakanı Byron Camillieri, “(yasadışı yollardan giren göçmenlerin) kalma hakları olmadığı ve derhal menşe ülkelerine geri dönecekleri konusunda net bir mesaj göndermenin” çok önemli olduğunu ekledi. Malta’ya gelen göçmenlerin yüzde 70’inin geri döndüğünü sözlerine ekledi. Göçmenlerin tamamının Libya’dan geldiğini ancak yüzde 70’inin aslen Asya ülkelerinden geldiğini söyledi.

Kıbrıslı Konstantinos Ioannou, son zamanlarda ülkesine geri gönderilenlerin sayısının kendi ülkesine gelenleri aştığını söyledi.

Schinas, göçmenlerin menşe ülkeleriyle işbirliğinin yanı sıra finansal teşvikler de dahil olmak üzere işbirliğini vurgulayarak, ülkelerin şunu anlaması gerektiğini söyledi: “Avrupa ile işbirliği yaparsanız kazanırsınız; eğer bunu yapmazsanız kaybedersiniz.” Buna “daha çok için daha fazla ve daha az için daha az” yaklaşımı adını verdi.

AB, Göçmen İşbirliğini Artırmak ve 2016 Anlaşmasını Gözden Geçirmek İstiyor

Avrupa Birliği (AB), Tunus, Mısır ve bazı Batı Afrika ülkeleriyle anlaşmaların devam ettiğini belirtiyor ve ayrıca 2016’da Türkiye ile yapılan anlaşmayı da gözden geçirmesi gerektiğini söylüyor.

Bu anlaşma kapsamında AB, Türkiye’ye ev sahipliği yaptığı Suriyeli mülteciler için 6 milyar avroya kadar yardım, hızlandırılmış AB üyeliği ve Avrupa’ya giden göçmenleri durdurmaya yönelik diğer teşvikler sunmuştu.

AB Komisyonu Başkan Yardımcısı Margaritis Schinas, kaçakçıların iş modelini yok etmek gerektiğini belirterek, “Tunus, Mısır ve bazı Batı Afrika ülkeleriyle anlaşmaların zaten devam ettiğini” ekledi.

Med 5 bakanları, göçle başa çıkmak için ek 2 milyar avro talep etti. Şu anda AB bütçesinin büyük bir kısmı Ukraynalı mültecilere ev sahipliği yapmaya ve Belarus ile olan dış sınırdan gelen göçmen akışlarıyla mücadele etmeye harcanmış durumda.

Bakanlar ayrıca, İsrail ile Gazze arasındaki çatışma ve Orta Doğu’daki genişleyen çatışmanın göçmen akışlarını etkileyebileceği endişesini dile getirdi. Kairidis, son dönemde Yunanistan’a gelen göçmenlerin çoğunun Gazze’den geldiğini söyledi.

Ayrıca, Türkiye’de bulunan 3 milyondan fazla Suriyeli mültecinin yanı sıra 2,5 milyon kişinin Lübnan’da olduğu kaydedildi.

Kaynak: Malta Independent

Son Haberler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz