25.9 C
Malta
Perşembe, Eylül 19, 2024
spot_img
spot_img

AB, Maymun Çiçeği İçin Sınır Kontrolleri ve Ortak Aşılama Planını Reddetti

Avrupa Birliği, yeni maymun çiçeği varyantının yayılmasına karşı blok çapında ek önlemler almaktan kaçınıyor. Avrupa sağlık otoriteleri, maymun çiçeği (mpox) virüsünün genel nüfus için oluşturduğu riskin hâlâ “düşük” seviyede olduğunu belirterek, sınır kontrolleri ve toplu aşı uygulamaları gibi tedbirleri gereksiz buluyor.

Avrupa Komisyonu Sağlık Güvenliği Komitesi (HSC), Avrupa Hastalık Önleme ve Kontrol Merkezi (ECDC) ve Avrupa İlaç Ajansı (EMA) ile yaptığı toplantının ardından, mpox virüsüne karşı sınır kontrolleri uygulamaya ya da blok genelinde aşılama başlatmaya gerek olmadığı sonucuna vardı. Toplantıya, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) ve Afrika Hastalık Kontrol Merkezi’nden yetkililer de katıldı.

Bir Avrupa Komisyonu sözcüsü, Euronews’e yaptığı açıklamada, HSC’nin mevcut mpox aşı stratejisinde değişikliğe gidilmesine gerek olmadığına karar verdiğini belirterek, “Bu durum, Avrupa’da bir halk sağlığı acil durumu olarak değerlendirilmemeli,” dedi. Sözcü, HSC üyelerinin durumu yakından izlemeye devam edeceklerini ve koordineli bir yaklaşımın önemine vurgu yaptıklarını ekledi.

Şu an için belirli risk gruplarına yönelik aşılama tavsiyeleri devam ederken, genel nüfus için geniş çaplı bir aşı programı başlatılması ihtimali ise göz ardı edildi.

Toplantının gündeminde, AB genelinde maymun çiçeği durumunun değerlendirilmesi ve yüksek riskli bölgelerden gelen yolcular için sınır gözetimi gibi ortak önlemlerin tartışılması yer aldı. Bu toplantı, mpox salgınının Demokratik Kongo Cumhuriyeti ve komşu Afrika ülkelerinde yayılması üzerine DSÖ’nün küresel bir sağlık acil durumu ilan etmesinin ardından düzenlendi.

Kaynak: Euro News

Son Haberler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz